Nyhetsarkiv
2023.12.20
Juluppehåll i nyhetsrapporteringen!
Nu tar ILCO:s nyhetsrapportering uppehåll över jul och nyår - vi ses igen 2024!
Till nyheten
2023.12.13
Nytt läkemedel för endometriosbehandling
Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) godkänner nu läkemedlet RYEQO® (Relugolix GnRH-antagonist + E2/NETA) för endometriosbehandling. Detta innebär att personer med endometrios nu får ett nytt medicinalternativ för långvarigt bruk.
Till nyheten
2023.12.04
Ökad risk för att föda för tidigt även vid symtomfri IBD
Gravida med aktiv inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) löper ökad risk att föda tidigt. Nu pekar ny forskning från Göteborgs universitet på att risken även gäller vid symtomfri IBD.
Till nyheten
2023.12.01
Samtal om vitsen med hälsodata och biosimilarer
Vad har biosimilarer för roll i sjukvården? Hur kan hälsodata vara till nytta för patienten? Hur avgörande är kompetensförsörjningen för cancervården? Se Folkhälsodalens senaste sändningar här!
Till nyheten
2023.11.30
Handbollsproffset om livet som elitidrottare med stomi
I en ny kortdokumentär på SVT delar Jenny Carlson med sig av sina erfarenheter av att ha stomi och samtidigt spela handboll på elitnivå. Här kan du se dokumentären.
Till nyheten
2023.11.27
Digital föreläsning och chatt om tarmcancer
Den 6 december bjuder Cancerfonden in till en kortare digital föreläsning om tarmcancer och hur forskningsläget ser ut.
Till nyheten
2023.11.06
Snabbare besked om urinblåsecancer
Genom att se över rutiner kan Helsingborgs lasarett nu ge sina patienter besked kring urinblåsecancer betydligt snabbare.
Till nyheten
2023.11.03
Familjevistelse på Ågrenska i maj 2024, tema PIPO
Nu har anmälningsperioden öppnat för den familjevistelse med tema PIPO (Pediatrisk intestinal pseudoobstruktion) som Ågrenska anordnar i maj 2024.
Till nyheten
2023.10.31
Strålbehandling kan ge kronisk inflammation i tarmen
Låggradig kronisk inflammation i tarmens nedre del, kan finnas så länge som i upp till två decennier efter strålbehandling mot bäckenet, detta rapporterar Onkologisk tidskrift. Att tarmens tunna slemlager skadas av strålning, tros vara en av anledningarna bakom inflammationen.
Till nyheten
2023.10.18
Ogynsamma bakterier i tunntarmen vanligare hos IBS:are
SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth) innebär att ogynsamma bakterier växer och breder ut sig i tunntarmen. Forskning visar att personer med IBS ofta också har SIBO, detta rapporterar Tandskadeförbundets tidning TF-bladet.
Till nyheten
2023.10.10
Cancerscreening på arbetstid kan rädda liv
Tillsammans med fackförbund uppmanar nu Cancerfonden arbetsgivare att införa cancerscreening på betald arbetstid. Detta efter att en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Cancerfonden, visat att 1 av 8 förvärvsarbetare på grund av sitt jobb någon gång stått över att gå på undersökning efter kallelse till cancerscreening.
Till nyheten
2023.10.06
TLV om priset på läkemedel för sällsynta sjukdomar
Företrädare för Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) argumenterar i ny debattartikel i DN om att tillgången till läkemedel för sällsynta hälsotillstånd behöver stärkas - även om detta innebär högre kostnad för samhället.
Till nyheten
2023.10.03
Ny studie: hur cancer påverkar familj och föräldraskap
En ny studie, som är en del av CONNECTED-projektet, är klar. I studien har föräldrar med cancer intervjuats om deras familjeliv, föräldraskap och mående, i syfte att undersöka deras upplevelser kring föräldraskap under cancern - och om deras behov av stöd.
Till nyheten
2023.09.26
Använda cellgifter som antibiotika? Forskning pågår
Forskare vid Linköpings universitet hoppas kunna använda så kallade nukleosidanaloger, som bland annat används vid cancerbehandling, som alternativ till antibiotika. Detta för att kunna bekämpa antibiotikaresistenta bakterier.
Till nyheten
2023.09.13
Öronmärkta pengar för cancervård - mot regionernas vilja
Regeringen avsätter ytterligare 1,5 miljarder kronor till cancervården under de närmsta åren, detta rapporterar bl.a. Expressen. I satsningen ingår öronmärkta pengar till regionerna, trots att regionerna bett om färre öronmärkta bidrag.
Till nyheten
2023.09.01
Statinbehandling kan skydda IBD-patienter mot tarmcancer
Blodfettssänkande statiner verkar kunna skydda personer med ulcerös kolit mot att utveckla och avlida i tjock- och ändtarmscancer, detta enligt en ny studie från Karolinska Institutet.
Till nyheten
2023.08.25
Personer med IBD eller tarmsvikt kan få särskilt tandvårdsstöd.
Har man IBD, såsom Crohns eller ulcerös kolit, löper man ökad risk för tand- och munrelaterade problem såsom infektioner och sår. För att förebygga detta samt minska kostnaderna, kan man vid IBD därför få ett särskilt tandvårdsbidrag. Bidraget kan även ges till de med tarmsvikt.
Till nyheten
2023.08.24
Webbinarium om tarmhälsa efter bäckenbottencancer
Onsdag den 13 september anordnar Nätverket mot gynekologisk cancer ett webbinarium med Annika Sjövall om tarmhälsa/tarmohälsa efter cancer i bäckenbottenområdet!
Till nyheten
2023.08.18
"Vårdtagarna får betala när regionerna sparar in på läkemedel"
Sjukvårdens ekonomiska utsatthet leder till att det istället för de rekommenderade läkemedlen istället oftare används billigare "off label"-alternativ, detta skriver Inger Westborg (ögonspecialist Umeå universitet och Region Norrbotten), Thomas Magnusson (ordförande Diabetes Sverige) och Alexandra Charles von Hofsten (ordförande 1,6- och 2,6-miljonerklubben för kvinnors hälsa) i en debattartikel i Altinget.
Till nyheten
2023.08.15
Tarmcancer ökar bland unga - kosten en bidragande faktor
Tjock- och ändtarmscancersfallen bland personer under 50 år ökar, detta rapporterar Sveriges Radio (SR). En stor del av ökningen härleds till kost och livsstil.
Till nyheten
2023.07.07
Nyheterna tar sommaruppehåll!
Nu tar nyheterna här på hemsidan sommaruppehåll. Rapporteringen börjar igen i mitten av augusti.
Till nyheten
2023.07.06
B-12 injektion inte längre tillgänglig inom läkemedelsförmånen
Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) har beslutat att inte godkänna den ansökta prishöjningen för Hydroxocobalamin Alternova (härefter benämnt som HY-A). Företaget som producerar HY-A, Orifarm Generics AB, har i sin tur meddelat att de vid avslag väljer att ta bort produkten från läkemedelsförmånen.
Till nyheten
2023.06.27
Ändtarmscancer tidigt fokus i satsning på nationell vårdförmedling
Regeringen i samarbete med SD satsar på en nationell, statlig vårdförmedling. Förhoppningen är att korta landets vårdköer genom att ge patienter som väntat längre än 90 dagar, vård i en annan region.
Till nyheten
2023.06.21
Region Jönköpings län kommer att gå över till det nationella förmånssystemet för stomihjälpmedel
Från och med 1 november 2023 går Region Jönköpings län över till det nationella förmånssystemet för stomihjälpmedel.
Till nyheten
2023.06.19
IBD ökar risken för stroke
Forskare från Örebro universitet och Karolinska Institutet har i en rikstäckande svensk studie sett ett samband mellan IBD och ökad risk för stroke.
Till nyheten
2023.06.15
Nya framsteg för individanpassad ändtarmscancerbehandling
Forskare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Göteborgs universitet, har genom analyser av tumörprover kommit ett steg närmre målet om individanpassad behandling vid ändtarmscancer.
Till nyheten
2023.06.14
Nytt material väcker hopp för behandling av urinblåsecancer
Cancer i urinblåsan är komplicerad att diagnostisera och behandla och består flera olika molekylära undergrupper. Forskare vid Lunds universitet hoppas nu att systematisk biobankning och RNA-sekvensering kommer leda till genombrott för behandling, prognos och diagnostik.
Till nyheten
2023.05.31
Tarmens immunsystem hos barn med IBD kartlagt i ny studie
Forskare från Sachsska barn- och ungdomssjukhuset och Karolinska Institutet har kartlagt immunsystemet i tarmen hos barn med inflammatorisk tarmsjukdom (IBD).
Till nyheten
2023.05.19
Möt några av SWIBREGS eldsjälar!
Med anledning av IBD-dagen vill vi uppmärksamma det nationella kvalitetsregistret SWIBREG, där ILCO finns representerade!
Till nyheten
2023.05.15
Ökad risk för komplikationer vid graviditet efter tjocktarmscancer
En ny studie från Karolinska Institutet och Washington University i USA, visar att kvinnor som har haft tjocktarmscancer och senare blir gravida löper ökad risk för komplikationer – såväl för sig själva och för barnet.
Till nyheten
2023.05.05
”Utan data kan vi inte veta om vården är jämlik”
Carl-Henrik Sundin, ordförande i Blåscancerförbundet, och Truls Gårdmark, överläkare och urolog vid Danderyds sjukhus, skriver debatt i Dagens Medicin. Anledningen är behovet av en rikstäckande registrering i kvalitetsregistret INCA, gällande användningen av immunterapier.
Till nyheten
2023.04.28
Bäckenbottenbesvär och samlagssmärtor vanligt efter förlossning
En ny avhandling vid Umeå universitet visar att nära fyra av tio fyra av tio förstföderskor har besvär med smärta vid samlag en längre tid efter förlossningen.
Till nyheten
2023.04.25
IBD ökar risken för lymfom
En ny studie visar att risken att drabbas av lymfkörtelcancer är något förhöjd vid inflammatorisk tarmsjukdom. På senare år har cancerformen ökat hos personer med Chrons.
Till nyheten
2023.04.17
Ny studie visar kostens betydelse för tarmfloran
Forskare vid Umeå universitet har i en ny studie påvisat att kosten har en starkare påverkan på tarmmikrobiotans sammansättning än tarmens egna försvarsmolekyler.
Till nyheten
2023.04.04
Många får avslag på ansökan om merkostnadsersättning
Mellan 50-92% av de som ansöker om merkostnadsersättning nekas, detta rapporterar tidningen Syre.
Till nyheten
2023.03.28
Forskningsrön: Urinprov kan avslöja blåscancer långt i förväg
Genom att undersöka genetiska mutationer i urin går det att upptäcka blåscancer år innan symtom uppträder, detta visar en ny studie.
Till nyheten
2023.03.22
Sammanfattning familjevistelse blåsexstrofi Ågrenska
Ågrenska, ett nationellt kompetenscentrum för sällsynta diagnoser, har publicerat en dokumentation om deras senaste familjevistelse med fokus blåsexstrofi.
Till nyheten
2023.03.17
Viktiga nyheter angående urostomipåsar!
Attends sängpåse, som är en tömbar urinuppsamlingspåse, har tagits bort ur TLV:s sortiment av leverantören. Påsen har använts av många och passat till ett antal olika fabrikat av urostomipåsar, vilket lett till leveransbrist på bland annat Mcares nattpåse till urostomi. Mcares nattpåse ska dock nu ha kommit till Sverige igen och kommer att finnas tillgänglig för leverans inom de närmsta dagarna.
Till nyheten
2023.03.17
Enkät: utvärdering av Min vårdplan
Just nu pågår en nationell utvärdering av Min vårdplan i 1177. RCC i samverkan vill förstå hur Min vårdplan fungerar och hur den kan bli bättre och dina åsikter och erfarenheter vore mycket värdefulla att få ta del av.
Till nyheten
2023.03.10
Könsstympade kvinnor löper ökad risk för sfinkterskada vid förlossning
En ny studie gjord på data från Medicinska födelseregistret visar att kvinnor med diagnosen könsstympning löper ökad risk för ringmuskelskador vid vaginal förlossning.
Till nyheten
2023.03.02
Tarmsjukdomar i fokus för ny EU-satsning
Nio forskare, bland annat från Örebro universitet, kommer att arbeta med projektet miGut-Health, som finansieras av EU:s Horizon Europe, detta rapporterar Dagens Medicin.
Till nyheten
2023.03.01
Ny forskning innebär möjligheter till effektiv behandling av inflammatoriska sjukdomar
Forskare vid Karolinska Institutet (KI) har tack vare så kallade digitala tvillingar, fått en fördjupad bild av de av- och på-proteiner som styr inflammatoriska sjukdomar såsom IBD.
Till nyheten
2023.02.24
Ny forskning visar: Cellskelettets sammansättning i slemhinnan i tjocktarmen förändras vid IBD
Forskare i cellbiologi vid Åbo Akademi, har i samarbete med Åbo universitet och Åbo universitetssjukhus, observerat att sammansättningen av cellskelettet i tjocktarmens slemhinna förändras vid inflammatoriska tarmsjukdomar.
Till nyheten
2023.02.24
Ny rapport visar begränsningar i tillgänglighet och kvalitet inom urologisk vård
En ny rapport framtagen av Regionala Cancercentrum (RCC) visar att begränsningarna ger negativa konsekvenser för patienter - bland annat gällande oro och livskvalitet. Rapporten visar att även sjukvården påverkas via bland annat ökad belastning.
Till nyheten
2023.02.23
Ny studie: Djupa förlossningsskador kan leda till långvarit lidande
En ny studie vid Göteborgs universitet visar att kvinnor som får skada vid ändtarmsöppningen under förlossning, kan få bestående problem som orsakar svårt lidande långt efter skadans uppkomst.
Till nyheten
2023.02.21
Funktionsrätt Sverige lanserar patientföreträdarutbildning
Funktionsrätt Sverige lanserar nu under februari Patientföreträdarutbildningen. Syftet med utbildningen är att vässa företrädarrollen och också möta den växande efterfrågan på patientperspektivet i vårdutvecklingen.
Till nyheten
2023.02.15
"Alkohol och cancer - vad säger forskningen?"
SLAN (Sveriges Landsråd för Alkohol- och Narkotikafrågor) anordnade i februari ett kunskapshöjande webbinarium. Under webbinariet diskuterades bland annat kopplingar mellan alkohol och cancer. Här kan du se inslaget i efterhand.
Till nyheten
2023.02.08
Viktiga nyheter om stomikatetrar
TLV har fattat beslut om stomikatetrar och läkemedelsförmånen.
Till nyheten
2023.02.06
Fysioterapeuter ofta bortglömda inom vårdförlopp
Tidningen Fysioterapi lyfter att fyioterapins frånvaro från många vårdförlopp riskerar att drabba såväl patienter som fysioterapeuter.
Till nyheten
2023.02.01
Digital föreläsning om tarmproblem efter tarmcancerbehandling
RCC Stockholm Gotland har spelat in en patientföreläsning tarmfunktionen efter cancerbehandling och vad man själv kan göra för att förbättra situationen. Föreläsare är docenten, överläkaren och kolorektalkirurgen Annika Sjövall, Karolinska Universitetssjukhuset. Här nedan kan du se hela föreläsningen!
Till nyheten
2023.01.30
Delta i enkätundersökning om cancer, familjeliv och mående!
På Uppsala Universitet pågår just nu forskningsprojektet "CONNECTED". Projektet vänder sig till personer som under de senaste fem åren drabbats av cancer och som har barn under 18 år.
Till nyheten
2023.01.20
Mer samordnad kommunikation krävs kring ärftlig cancerrisk
En ny avhandling vid Umeå universitet visar att såväl patienter som allmänhet anser att hälso- och sjukvårdens roll i kommunikationen kring ärftlig cancerrisk behöver förtydligas.
Till nyheten
2023.01.13
Digital föreläsningsserie om urinvägs- och bäckenbottenbesvär efter bäckencancer
Nationella arbetsgruppen för bäckencancerrehabilitering har tagit fram nio digitala föreläsningar kring urinvägs- och bäckenbottenbesvär efter bäckencancer.
Till nyheten
2023.01.09
Egenavgiften för läkemedel höjs
Årsskiftet innebar en höjning för egenavgiften i läkemedelsförmånen, närmare bestämt 200 kronor - den högsta höjningen på mer än ett decennium.
Till nyheten
Sidan redigerades senast: 2022-01-27