Ökad risk för att föda för tidigt även vid symtomfri IBD

2023-12-04

Gravida med aktiv inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) löper ökad risk att föda tidigt. Nu pekar ny forskning från Göteborgs universitet på att risken även gäller vid symtomfri IBD.

Många personer som inte har tydliga symtom på sjukdomsaktivitet, har trots det ofta mikroskopisk inflammation i tarmslemhinnan. Den nya forskningen från Göteborgs universitet visar på att denna mikroskopiska inflammation kan länkas till att föda för tidigt - särskilt vid ulcerös kolit. 

Karl Mårild, docent i pediatrik vid universitetet och överläkare på Drottning Silvias barnsjukhus, är en av forskarna bakom studien. Han berättar att den ökade risken att föda för tidigt vid symtomfri IBD är måttlig - samtidigt som han betonar att den är viktig att belysa.

– Det är en viktig fråga för många kvinnor som lever med IBD, och inte minst för läkare som tar hand om patienterna. Jag tror att det finns ett stort intresse kring frågorna om man lever med IBD. En för tidig födsel kan påverka barns hälsa både kortsiktigt och långsiktigt, säger Karl.

Länk till hela artikeln på Netdoktor.se.

Sidan redigerades senast: 2023-12-05