Välkommen till Jönköpings länsförening

Rapport från vår höstutflykt till Vandalorum och Toftaholms Herrgård

Höstresa den 7oktober, färden bar söderut längs E4 mot Värnamo!

Vi träffades vid Vandalorum där vi intog en macka och kaffe. Det var 3 utställningar. De som ställde ut var ett urval av Lisa Larssons kollektion av skulpturer från unga år och fram till nutid. Som det välkända lejonet, staty av Tage Erlander, tekannor, pojke som sitter i ett löv och tittar ner på marken.

I Lada 2 var det Front: design by nature. Kuddar som såg ut som stenar I olika former, ljusspel vilket förändrade utseendet på ”stenarna” samt ljud från vatten som skvalpade mot stenarna

Lada 3: Smålands Konstarkiv: Ida Pettersson Preutz Lapptäcksfärd. Är täcken i olika utföranden. Efter detta åkte vi vidare till Toftaholms Herrgård för att inta vår lunch som bestod av fisk eller kött.

Toftaholms Herrgård som ligger vid sjön Vidöstern har anor från 1389 då Jöns Skötte köpte det. Jöns blev adlad och fick namnet Stenbock. På udden utanför byggde han en borg som stod klar år 1460. På 1500-talet ägde Gustav Olsson Stenbock det. Han var svåger till Gustav Vasa. Södra flygeln är den äldsta och kallas ”Katarina Stenbocks flygel" från mitten av 1700-talet. I mitten av 1800-talet var det en stor brand där huvudbyggnaden förstördes. Nuvarande huvudbyggnad är från 1871.Sommaren 2018 hittade Saga (8 år) ett svärd i sjön Vidöstern vilket man kom fram till var från vikingatiden, 500 - 1000-talet.

Bilder från utflykten till Vandalorum och Toftaholms herrgård

Rapport från vår vårutflykt 2023!

 

Vårutflykt den till Unos snickeri

 

Vi reste till det lilla muséet Unos djur i Bredared, som ligger norr om Borås.

Vi var 20 deltagare som samlades där. Skaparen av dessa skulpturer var Uno Axelsson, träkonstnär - han såg materialet han hittade i skogen och tog hem det. Det fick ligga ett tag och torka till sig. Cirka 250 skulpturer skapade Uno Axelsson av stammar i vilka han i sin fantasi kunde se vad de skulle kunna föreställa. Det är mycket välgjort och verklighetstroget. En del är riktigt humoristiska. Där finns alla djur från bondgården och skogen.

 

Vi började med kaffe och smörgås och fick se en 15 min lång film om Unos liv. Sedan fick vi gå runt och titta själva skulpturerna .När vi var nöjda med detta åkte vi till en närliggande golfbana (ingen golf) utan vi fick inta en god lunch, innan vi skildes åt efter trevlig dag.

 

Jönköping läns Sommarutflykt Den 11 Augusti 

Vi träffades  På Gränna/Polar muséum och det samlades 21 deltagare. Vi fick se en film om André expeditionen.

Gasballongen Örnen flyg den 11 juli 1897 från Danskön vid Spetsbergen.
Ballongen består av 3360 lappar som tillverkades i Frankrike av företaget Henri Lachambre i Paris. Den lyfte upp från Danskön, dom hade en bärlina efter sej den drogs i vattnet  så det bildades mycket is i linan så de fick kapa linan för att kunna stiga. Redan den 14 juli avbröts flygningen på grund av väderleken och det verkliga äventyret börjar, att överleva i Arktis. En norsk expedition hittade 1930 kvarlevor efter dom på Vitön.

Vi åkte sedan upp på Grännaberget för att intaga en räkmacka och njuta av det fina vädret och den underbara utsikten.

ILCO Stöd och rådgivningsverksamhet som är till för oss alla:
Stödtelefonen är öppen söndag till torsdag kl 17-21, tel 070-980 01 81
Om du inte kan ringa på dessa tider, lämna ett meddelande på telefonsvararen.
Du kan också sända ett e-postmeddelande och få en annan tid att bli uppringd, stodverksamhet@ilco.nu

Kontakt

Styrelsen 2023

Sidan redigerades senast: 2023-10-17