Diagnoser/behandlingsmetoder

Att leva med en mag- tarm- eller urologisk sjukdom, att födas med missbildning eller på annat sätt ha en störning i tarmkanal/urinvägar, kräver omsorg och behandling. Här upplyser vi om olika behandlingsmetoder, stomier och annan information inom vårt område.

Diagnoser/funktionsförändringar

ILCO riktar sig till alla med sjukdomar eller funktionsförändringar i tarmar och/eller urinvägar. Här kan du läsa om de diagnos- och patientgrupper vi representerar, samt hitta tips och informativa länkar till vidare resurser. Just nu håller vi på att gå igenom och uppdatera våra diagnossidor; om du hittar inte din diagnos eller funktionsförändring i listan intill just nu – håll utkik framöver!

Stomier

Det finns permanenta och tillfälliga stomier. Anläggande av permanenta tarmstomier beror dels på vilken del tarm som är bortopererad, dels bakgrundssjukdom och även andra aspekter påverkar. Det finns tillfälliga stomier för att avlasta tarmen på grund av olika orsaker.  Det finns också urostomier, då urinblåsan är bortopererad. Ordet stomi  betyder mun eller öppning.

En tarm- eller urostomi är en kirurgiskt konstruerad konstgjord tarmöppning på bukväggen. Man kan också skapa en reservoar i bäckenbotten (bäckenreservoar IPAA), eller en kontinent ileostomi (Kocks reservoar). 

En stomi- eller reservoaroperation är en chans till ett andra liv och de allra flesta fortsätter att leva ett helt normalt liv efter operationen. Ett välfungerande bandage (stomipåse) är avgörande för att man ska ha bra livskvalité. 

 

 

Andra behandlingsformer

Det finns andra behandlingsformer. Vi tar här upp några ytterligare.

  • Ileo pouch anal anastomos, IPAA, Bäckenreservoar
  • Ileo rektal anastomos, IRA
  • Blåssubstitut
  • Mitrofanoffstomi
  • Informationsfilm fördelar/nackdelar, IRA/Bäckenreservoar

Stomiprodukter

Det finns endels- och tvådelsbandage. Efter en operation är det en stomisköterska som provar ut vilket bandage (stomipåse) som passar. Det viktigaste är att bandaget blir individuellt anpassat så det passar just dig. Efter någon/några månader behöver du säkert justera/ändra ditt första bandage. Allt hjälper dig stomisköterskan med.

Tips till vardagen

Att ha en funktionsförändring eller sjukdom i tarmkanalen eller urinvägarna påverkar många delar av livet utöver det rent medicinska. Här samlar vi tips, råd och nyttiga länkar kring just detta.

Sidan redigerades senast: 2023-09-26