Stomipodden

Välkommen till Stomipodden!

Häng med när vi på M Care delar med oss av våra bästa tips inom relevanta områden för dig med stomi eller träffar spännande gäster! Här finns till exempel avsnitt om hudvård, vad en stomi är för något, leva ett aktivt liv med stomi samt sex och samlevnad.

I varje avsnitt träffar vi gäster som själva har stomi eller jobbar med stomiopererade. Alla delar de sina erfarenheter och kunskaper om livet med stomi.

Podden riktar sig till dig som har stomi, vill lära dig mer om livet med stomi eller vårdar personer med stomi. Har du frågor eller synpunkter är du varmt välkommen att höra av dig till kundservice@mcare.se.

De första 10 avsnitten hittar du längre ner på denna sida. Är du intresserad av fler poddar från MCare så går du vidare till: 

Stomipodden 

 

Här finns de olika avsnitten i en slide

Välkommen till stomipodden

Här är första avsnittet av stomipodden. Efter flera år som stomiterapeuter delar de med sig av sina erfarenheter och tips till dig som har stomi eller som vill lära dig mer om livet med stomi.

Avsnitt 1 - Sveriges första podd om stomi

Erfarenheter och tips till dig med stomi eller du som vill veta mer.

Lyssna på podden....

Hudvård och stomiprodukter

I andra avsnittet så pratar Ann och Anna om hur du på bästa sätt tar hand om den känsliga huden runt din stomi, vad det finns för olika typer av stomibandage och vilka produkter som kan hjälpa dig som stomiopererad.

Avsnitt 2 - Hudvård och stomiprodukter

Om du som t.ex är hovslagare, alltid undrat hur du skyddar din stomi, så får du svaret nu!

Lyssna på podden....

Vad är en stomi egentligen?

I dagens faktaspäckade avsnitt går vi på djupet med vad en stomi egentligen är. Vad är skillnaden på en kolostomi, ileostomi och urostomi? Sköter man alla stomityper på samma sätt? Och så pratar vi om namn på stomier, har du också döpt din stomi?

Avsnitt 3 - Fakta om stomier.

Vad är skillnaden på de olika stomityperna?

Lyssna på podden....

Ät och njut!

Nu är det dags att prata om Annas favoritämne - mat! Dagens avsnitt är fyllt av tips vare sig du har kolo-, ileo- eller urostomi. Finns det viss mat du bör undvika om du har stomi? Vilket är det allra bästa smoothiereceptet efter en operation? Och så pratar vi om det viktigaste av allt - att prova sig fram och fortsätta njuta av maten.

Avsnitt 4 - Smoothierrecept och massor av mat

Vi pratar om det viktigaste av allt - att prova sig fram och fortsätta njuta av maten.

Lyssna på podden....

Avsnittets budskap är - lev som förr!

I dagens avsnitt drömmer vi oss bort till en tid då vi äntligen kan resa igen! Men hur anpassar man på bästa sätt sitt aktiva liv till sin nya livssituation? Och hur många situps kan man egentligen göra när man har fått en stomi?

Avsnitt 5 - Kan man göra situps med stomi?

Leva ett aktivt liv med stomi

Lyssna på podden....

Första frågeavsnittet

Nu är det dags för Stomipoddens allra första frågeavsnitt! Vi har fått massor av frågor och i detta avsnittet besvarar vi några av dem. Har du en fråga? Skicka in den till oss på kundservice@mcare.se så kanske vi besvarar den i ett kommande avsnitt!

Avsnitt 6 - Frågor?

Lyssna på podden....

Vår första gäst - ordförande i ILCO Västra Götaland

I dagens inspirerande avsnitt är vi otroligt glada att välkomna vår allra första gäst - Eva Kindvall Vinkvist, ordförande för ILCO Västra Götaland och har haft stomi i 43 år (wow!). I detta personliga avsnitt berättar hon om sin resa med sin stomi.

Avsnitt 7 - Hur förändrade stomioperationen Evas liv?

Vilka har de största utmaningarna varit.

Lyssna på podden....

Eva Carlsson, vad gör en stomiterapeut?

Idag presenterar vi ännu en spännande gäst, Eva Carlsson! Eva är inte bara stomiterapeut, hon är även universitetssjukhusöversjuksköterska. Vad gör egentligen en stomiterapeut? På vilket sätt är stomiterapeuten viktig i vården?

Avsnitt - 8 På vilket sätt är stomiterapeuten viktig i vården?

Hur går man tillväga om man vill bli stomiterapeut?

Lyssna på podden....

Vad är ILCO?

I dagens avsnitt dyker vi djupare ner i ILCO som är en intresseorganisation för dig med diagnos i tarmkanalen eller urinvägar. Eva Kindvall Vinkvist, ordförande i ILCO Västra Götaland, berättar om sitt engagemang och vad ILCO har betytt för henne.

Avsnitt 9 - Eva berättar om sitt engagemang

Mer info hittar du på ilco.nu

Lyssna på podden....

Sex och stomi

Gissa vilket ämne som har varit mest efterfrågat? Sex såklart! I höstens sista avsnitt dyker vi därför djupare i ämnet och lyfter vikten av att våga prata och våga testa, givetvis i sin egna takt.

Avsnitt 10 - Ett efterfrågat ämne

Att våga prata och våga testa, givetvis i sin egna takt.

Lyssna på podden....

Sidan redigerades senast: 2024-03-22