Kolostomi

Har man en kolostomi innebär det oftast att ändtarmen och sista delen av tjocktarmen har tagits bort och tjocktarmsmynningen läggs ut genom bukväggen. Kolon är det latinska namnet för tjocktarm. Stomi betyder mun eller öppning. Det finns tillfälliga och permanenta kolostomier.

Vem kan få kolostomi?

En tillfällig så kallad transversostomi eller loop-stomi görs för att man till exempel ska kunna utföra en annan operation i tarmsystemet eller att tarmen bör vila.

En permanent colostomi är den kirurgiska lösningen då medicinsk behandling inte fungerar.

Anledningen är oftast en cancertumör i tjocktarmen, som då tas bort och beroende på var den sitter så kan en tillfällig eller permanent colostomi anläggas. Vid bakgrundssjukdomen ändtarmscancer (rektalcancer) görs en colostomi när ändtarmen och analkanalen med omgivande ringmuskler har måst avlägsnas.

Operationen

Före operationen skall platsen för stomin märkas ut, helst av stomisköterska. Detta är viktigt då stomibandaget skall sitta säkert och tryggt på buken. I de flesta fall är den permanenta colostomin anlagd på bukens vänstra sida.

Den vanligast typen av colostomi innebär att ändtarmen och nedersta delen av tjocktarmen avlägsnas. Vid den fortsatta operationen dras ungefär sex centimeter av tjocktarmen ut genom bukväggen, vänds och sys fast så att stomins längd blir en till tre centimeter lång. Det är viktigt att den inte är för kort för då kan det bli svårt med bandageringen.

En loop-stomi innebär att en tarmslynga tas fram genom bukväggen och har två öppningar. Avföringen kommer endast ur den övre öppningen och detta är en tillfällig, avlastande stomi.

Bandage och andra hjälpmedel

Om du har någon form av allergi bör en hudtest utföras före operationen.De finns endelsbandage som består av en sluten påse som fästes direkt på huden och vid byte avlägsnas hela bandaget. Fördelen med detta bandage är att allt är färdigt för påsättning runt stomin. Stomihålet finns i flera olika storlekar eller kan lätt klippas till så att det passar.

Det finns också tvådelsbandage som består av en häftande basplatta samt en sluten påse. Basplattan fästs på huden runt stomin och på den finns en ring i plast där påsen trycks på. Fördelen med detta bandage är att man kan byta påsen flera gånger basplattan kan sitta kvar ända upp till en vecka. Detta minskar risken för hudskador.

Det finns flera olika företag som tillverkar stomipåsar och det är viktigt att man provar sig fram om man inte känner sig nöjd. Tag stomisköterskan till hjälp med att få prova andra fabrikat i en mindre förpackning.

Andra hjälpmedel som kan behövas är kompresser, eventuelle lösningsmedel, hudskyddsmedel, eventuellt bälte, sax, bandage- och stängningsklämma och avfallspåse.

Länk till produktföretagen på hemsidan.

Komplikationer

Läckage, hudproblem, diarré, magknip och stopp kan förekomma.

När man är nyopererad och fått en stomi är man oftast osäker innan man vet hur allting fungerar och det tar några månader innan kroppen ställer om sig. Om man tycker att något händer som man blir orolig för, så bör man kontakta sin stomisköterska och höra sig för.

Vidare finns det i många av ILCOs länsföreningar stomiopererade som har lång erfarenhet av stomi och som svarar på frågor. Tag gärna kontakt med dem.

Sidan redigerades senast: 2023-01-02