Nyhetsarkiv

2024.02.01

Kosten under första levnadsåret kan påverka risken för IBD

En ny studie från Göteborgs universitet visar att ett högt intag av bland annat grönsaker och fisk vid 1 års ålder, kan skydda mot inflammatorisk tarmsjukdom senare i livet.

2024.01.29

Stomilivet i fokus i P1

I en ny reportageserie i P1 får vi följa olika personer med sjukdomar eller funktionsförändringar. En av dem är förra årets stomistipendiat Matilda Ahdrian, som berättar om livet med stomi.

2024.01.24

Jämtland-Härjedalen: Nytt arbetssätt för cancerrehabilitering

I Region Jämtland Härjedalen har ett nytt cancerrehabiliteringsteam ökat effektiviteten i rehabiliteringsprocessen. Genom att jobba klinik- och diagnosöverskridande har de lyckats komma närmre målet av en jämlik cancerrehabilitering.

2024.01.19

Minimalinvasiv kirurgi: säker behandlingsform vid tarmcancer

Titthålskirurgi är en säker metod för att operera bort cancer i tjock- och ändtarmen. Detta visar en ny avhandling - som dessutom pekar på att kirurgiformen bör användas oftare än idag vid den här typen av cancrar.

2024.01.17

Nationell strategi för sällsynta hälsotillstånd på gång

Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram ett förslag på en nationell strategi för sällsynta hälsotillstånd. Målet är att göra vården mer jämlik samt att belysa utmaningarna som patienter ställs inför inom hälso- och sjulvården.

2024.01.04

Nytt centrum för personer med svår magtarmsjukdom

Karolinska Universitetssjukhuset har öppnat ett nytt centrum för personer som är svårt sjuka i mag- och tarmsjukdomar. Magtarmcentrum är det första i sitt slag i Sverige och erbjuder bland annat psykolog, dietist, gastroenterolog och sjuksköterska.

Sidan redigerades senast: 2022-01-27