Debatt: "Ta inte tillbaka ett omänskligt regelverk"

2024-06-17

Funktionsrätt Sverige skriver i Expressen en debattartikel om förslaget om att återinföra hårdare regler i sjukförsäkringen. Funktionsrätt Sverige varnar för att förslaget, om det går igenom, kommer få allvarliga konsekvenser för personer med kronisk sjukdom eller funktionsförändring.

"För två år sedan tillsattes en utredning för att utvärdera reformer som införts i sjukförsäkringen under 2021 och 2022. Nu är utredningen klar och har lämnat över sina förslag till regeringen.

De aktuella utredningsförslagen innebär en återgång till tidigare regler, med hårdare krav för att ha rätt till sjukpenning. Det gäller bland annat bedömningen av människors arbetsförmåga efter 180 sjukdagar. 

Vi vill påminna om hur omänskligt det tidigare regelverket var. Funktionsrätt Sverige rymmer 53 medlemsförbund med människor som har kroniska sjukdomar samt psykiska, fysiska och kognitiva funktionsnedsättningar. Bland de omkring 400 000 personer som vi tillsammans representerar finns otaliga exempel på människor som i det gamla systemet blev utförsäkrade och ställda utan försörjning."

Länk till debattartikeln i sin helhet.

Sidan redigerades senast: 2024-06-17