Nytt centrum för personer med svår magtarmsjukdom

2024-01-04

Karolinska Universitetssjukhuset har öppnat ett nytt centrum för personer som är svårt sjuka i mag- och tarmsjukdomar. Magtarmcentrum är det första i sitt slag i Sverige och erbjuder bland annat psykolog, dietist, gastroenterolog och sjuksköterska.

Även kirurg finns med i Magtarmcentrums team. Målet är att ge svårt drabbade patienter fler möjligheter till att underlätta i vardagen och erbjuda en bättre och mer sammanhållen vård. Tanken är också att öka medvetenheten kring och kunskapen om magtarmsjukdomar, och stärka patientfokus.

– Magtarmcentrum gör det möjligt för patienten att få möta gastroenterolog, kirurg, sjuksköterska, psykolog och dietist på en plats, vid ett tillfälle, säger Mattias Soop, som är sektionschef för Kirurgi för Inflammatorisk Tarmsjukdom och Tarmsvikt.

Magtarmcentrum kommer också att ta också hand om patienter som lider av tarmsvikt, vilket är ett av universitetssjukhusets uppdrag inom nationell högspecialiserad vård. 

Francesca Bresso är sektionschef för mag- och tarmsjukdomar vid Karolinska. Hon berättar att det varit ett långt arbete att få centrumet på plats. 

–  Vi känner oss väldigt stolta över att vi har kommit hit, säger hon.

Länk till sida där du kan läsa mer om Magtarmcentrum på Karolinska Universitetssjukhuset.

Sidan redigerades senast: 2024-01-04