Ny studie visar kostens betydelse för tarmfloran

2023-04-17

Forskare vid Umeå universitet har i en ny studie påvisat att kosten har en starkare påverkan på tarmmikrobiotans sammansättning än tarmens egna försvarsmolekyler.

Tarmens försvarsmolekyler kallas defensiner. Fabiola Puértolas Balint är doktorand på Institutionen för molekylärbiologi vid Umeå universitet. Hon betonar att forskningen belyser defensinernas skyddande roll.

- defensiner [har] fortfarande en mycket viktig roll för att skydda mot mikrobiella infektioner [...] vår forskning belyser deras skyddande roll mot de metabola komplikationer som kan uppstå efter intag av kaloririk "västerländsk kost" med hög fett- och sockerhalt, berättar Fabiola.

– När vi analyserade sammansättningen av mikrobiota inuti tarmen och vid tarmväggen i två olika regioner i tunntarmen blev vi förvånade – och lite besvikna – över att defensiner endast hade en mycket liten effekt på att forma tarmfloran, säger Björn Schröder, vars forskningsgrupp Fabiola Puértolas Balint är knuten till. 

Björn Schröder lyfter även att de förvånades av att kombinationen av att äta "västerländsk kost" och att ha brist på funktionella defensiner ledde till höjda blodsockervärde. Detta menar man tyder på att defensiver kan hjälpa till att skydda mot matsmältningsstörningar om man äter en ohälsosam kost.

Klicka här för att läsa hela nyheten på Medicinsk Access.

Sidan redigerades senast: 2023-04-17