Tarmens immunsystem hos barn med IBD kartlagt i ny studie

2023-05-31

Forskare från Sachsska barn- och ungdomssjukhuset och Karolinska Institutet har kartlagt immunsystemet i tarmen hos barn med inflammatorisk tarmsjukdom (IBD).

Forskningsresultaten kan användas för att ta fram mer riktade terapier. 

– Vi har fortfarande inte något botemedel mot inflammatorisk tarmsjukdom som Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, utan enbart symtomatisk behandling. IBD debuterar ofta i tidig vuxen ålder, ibland redan i barndomen. Den här studien kommer ur ett kliniskt behov av att förstå varför sjukdomen uppkommer och vad som händer i tarmen vid IBD, berättar Jenny Mjösberg, professor i vävnadsimmunologi vid Karolinska Institutet.

Forskningsstudien i fråga skedde I nära samarbete med kollegor vid Sachsska barn- och ungdomssjukhuset och Karolinska Universitetssjukhuset. 

– Inflammationen verkar inte bara vara kopplad till aggressiva celler som driver på den, utan också till att funktionen hos de celler som hjälper till att upprätthålla en frisk tarm tappas. De behandlingar som finns tillgängliga i dag är enbart inriktade på att dämpa inflammationen, men det kan vara lika viktigt att stärka upp den vävnadsskyddande delen, konstaterar Jenny.

Läs hela nyheten på ki.se här.

Sidan redigerades senast: 2023-05-31