Ny studie: hur cancer påverkar familj och föräldraskap

2023-10-03

En ny studie, som är en del av CONNECTED-projektet, är klar. I studien har föräldrar med cancer intervjuats om deras familjeliv, föräldraskap och mående, i syfte att undersöka deras upplevelser kring föräldraskap under cancern - och om deras behov av stöd.

CONNECTED-projektet startades 2021. Det övergripande målet är att öka kunskapen kring sociala, emotionella och praktiska påfrestningar som cancer kan innebära. Därigenom söker man utvinna insikter i vilka typer av emotionella och praktiska stöd som behövs och efterfrågas av föräldrar som drabbas av cancer. Planen är sedan att använda kunskapen för att utveckla ett stödprogram för att stärka föräldrars förmåga att hantera de känslomässiga påfrestningarna kopplade till cancern och föräldraskapet.

Nu har ytterligare en del av projektet avslutats, en intervjuserie med personer som delade med sig av sina erfarenheter av att ha cancer och vara förälder. De medverkande hade olika typer av cancer i olika stadier och kom från olika delar av landet.

Forskarna beskriver att de vid analys av intervjuerna upptäckte några övergripande teman: utmaningar för föräldrarollen samt hur de medverkande såg sig som förälder. Sjukdomen påverkade föräldrarna på individnivå inte enbart fysiskt utan också deras förmåga att leva upp din sina förväntningar på sin roll som förälder.

Man upptäckte också att ett återkommande mönster var utmaningar inom familjen. Relationen till familjen påverkades av cancern, bland annat genom svårigheter att prata om sjukdomen eller stress över vad som skulle ske med barnen vid försämrande eller bortgång.

Många av de intervjuade uttryckte också att de saknade att bli erbjudna stöd från vården och att de istället själva fått uppsöka stöd. Många upplevde också att vården inte alltid tog hänsyn till familjesituationen, såväl gällande specifika svårigheter de drabbade ställdes inför som vid frågor kring behandlingar och inneliggande vård.

Länk till mer information om intervjuerna och CONNECTED-projektet.

Sidan redigerades senast: 2023-10-03