Nytt läkemedel för endometriosbehandling

2023-12-13

Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) godkänner nu läkemedlet RYEQO® (Relugolix GnRH-antagonist + E2/NETA) för endometriosbehandling. Detta innebär att personer med endometrios nu får ett nytt medicinalternativ för långvarigt bruk.

EMA godkänner RYEQO® för symtomatisk behandling av endometrios - då specifikt för kvinnor i fertil ålder med tidigare medicinsk eller behandling av sjukdomen.

Mia Lindeberg är medicinsk rådgivare på Gedeon Richter Nordics, företaget som producerar medicinen. Hon berättar:

- För kvinnor med endometrios är det här ett välkommet tillskott. Många av dessa kvinnor blir idag inte hjälpta av tidigare tillgängliga behandlingsalternativ. Det är glädjande att vi på Gedeon Richter nu kan erbjuda vården en ny typ av behandling för en patientgrupp som är i stort behov av symtomlindring och ökad livskvalitet.Med EMA:s godkännande ges läkare som behandlar patienter med endometrios i Sverige möjligheten att förskriva en tablettbehandling med väldokumenterad effekt, som är säkert att ge över tid.

Måns Palmstierna Burenius, överlägare och ordförande i Endometrios-ARG, tillägger:
- Sedan något år har Ryeqo som är en GnRH-antagonist i tablettform funnits i Sverige, enbart inkluderad i läkemedelssubventionen på indikationen myom. Då även indikationen endometrios nu blivit godkänd innebär det att Ryeqo blir tillgängligt som ett viktigt och välkommet tillskott till behandlingsarsenalen vid avancerad endometrios. Vi hoppas att det inom kort även blir inkluderat i förmånssystemet på denna indikation.

Gideon Richter kommer snart att ansöka om just detta hos Tandvårds- och Läkemedelsverket (TLV) - en process som väntas ta ungefär ett halvår.

Länk till hela nyheten på Medicinsk Access.se

Sidan redigerades senast: 2023-12-13