TLV om priset på läkemedel för sällsynta sjukdomar

2023-10-06

Företrädare för Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) argumenterar i ny debattartikel i DN om att tillgången till läkemedel för sällsynta hälsotillstånd behöver stärkas - även om detta innebär högre kostnad för samhället.

Bakgrunden till debattartikeln är en ny rapport som TLV skrivit till Regeringen. I rapporten och artikeln argumenterar de följande:

"Tillgången till läkemedel för patienter med sällsynta hälsotillstånd behöver stärkas, och samhället måste därför acceptera högre kostnader. Men i gengäld bör läkemedelsföretagens pris kunna sättas lägre för mediciner där antalet patienter är stort".

Rapporten presenterades måndag den 2 oktober och innehåller förslag på hur man kan stärka tillgången till läkemedel för personer med sällsynta hälsotillstånd. TLV förklarar att läkemedel för denna typ av tillstånd ofta är mycket högt prissatta av läkemedelsföretagen, med kostnader som kan uppgå till flera miljoner kronor per patient och år. 

I och med detta föreslår TLV att samhället behöver acceptera högre kostnader vid mycket svåra hälsotillstånd som drabbar få - och samtidigt betala mindre för hälsotillstånd som drabbar många. 

TLV lyfter också att värdebaserad prissättning, vilket är den prissättningsmetod de använder sig av sedan 20 år tillbaka, missgynnar läkemedel för sällsynta diagnoser. Detta då denna typ av prissättning inte tar hänsyn till kostnaden för att utveckla och tillverka läkemedel, samt hur stor budgetpåverkan är. Istället är det värdet för samhället och patienten som blir avgörande. Det här menar de i sin tur leder till att det läkemedelsföretagen anser att lönsamheten kring att ta fram läkemedel till sällsynta hälsotillstånd blir för låg: "stora utvecklingskostnader ska slås ut på ett litet antal patienter."

TLV håller med denna punkt till viss del, dock enbart för de hälsotillstånd som är så pass sällsynta att de innefattar färre än cirka 100 patienter i Sverige. Därför föreslår de i sin artikel att man i fortsättningen ska acceptera "ännu högre priser vid hälsotillstånd som drabbar mycket få patienter, men som är mycket svåra.En värdebaserad prissättning behöver fortsatt tillämpas för läkemedel vid sällsynta hälsotillstånd även om man tar hänsyn till patientantal. Precis som för andra läkemedel ska dessa bedömas utifrån vad som är en rimlig kostnad i relation till nyttan, och priset ska avspegla läkemedlets värde." 

Länk till hela TLV:s debattartikel på DN.se.

Sidan redigerades senast: 2023-10-06