Ökad risk för komplikationer vid graviditet efter tjocktarmscancer

2023-05-15

En ny studie från Karolinska Institutet och Washington University i USA, visar att kvinnor som har haft tjocktarmscancer och senare blir gravida löper ökad risk för komplikationer – såväl för sig själva och för barnet.

Studien visade bland annat att kvinnor som haft tjocktarmscancer löpte en 2,5 gånger större risk att få havandeskapsförgitning. De hade även en 79% högre risk för akut kejsarsnitt än gravida i allmänhet. 

Jonas F Ludvigsson är barnläkare och professor, tillika studiens sisteförfattare. Han lyfter att resultaten är förväntade.

– Tjocktarmscancer är ju en livshotande sjukdom och i stort sett alla som haft en livshotande sjukdom har en påverkan på graviditeten. Även om antalet kvinnor som drabbades av havandeskapsförgiftning var lite oväntat och en aning mer oroande. Vi har heller ingen förklaring till den ökningen, men vi måste komma ihåg att havandeskapsförgiftning är ett ganska ovanligt tillstånd i allmänhet, även bland dem som har haft tjocktarmscancer, berättar Jonas F Ludvigsson.

Ett annat fynd i studien var att tjocktarmscancer kunde kopplas till en 2,3 gånger högre risk för prematur födsel. Trots detta såg man ingen ökad risk för 

– Trots det såg vi inte någon ökad risk för medfödda missbildningar, sämre Apgar-poäng eller oroväckande låg vikt hos barnen, konstaterar Jonas.

Läs hela nyheten på Onkologisk tidskrift här.

Sidan redigerades senast: 2023-05-15