Mer aktuellt inom ILCO

Säkerställ tillgången till stomisjuksköterskor

ILCO skriver i debatt på Dagens Medicin om behovet av att säkerställa tillgången på stomisjuksköterskor och stomiprodukter. Läs vår artikel här.

Rapport från stomidagen 2023

Webbinarium om tarmsvikt

I samband med internationella HPN-dagen den 15 oktober, anordnar ILCO i samarbete med Takeda ett webbinarium om tarmsvikt! I webbinariet möts patient och profession i ett samtal om behandling, vård, forskning och om livet med diagnosen. Från och med 18:00 den 15/10 kan du se webbinariet här nedanför.

Tips från uroterapeuten: Att tänka på vid urin- eller avföringsinkontinens

Det finns fortfarande ett stort stigma kring inkontinensbesvär, ett stigma vars konsekvenser sjuksköterskan och uroterapeuten Malin Hultbrant möter i sitt arbete dagligen. För att belysa ämnet, nå ut till fler och ta upp de frågor som så många inte vågar ställa, startade hon Instagramkontot @pinsammasidan. Här berättar hon om de insikter som kontot och yrkeslivet har gett henne kring inkontinens – samt delar med sig av sina bästa tips till dig som har besvär.

Webbinarium om livet med stomi

Välkommen på webbinarium om Min Vårdplan!

Den 12 september kl 17:00 bjuder RCC in till följande webbinarium: "Min vårdplan - så arbetar vi framåt för ökad delaktighet och trygghet i cancervården".

Rapport från Almedalen 2023

ILCO var på plats i Almedalen även detta år - här nedan kan du läsa vår rapport från veckan!

ILCO i Hälsoportalen om vikten av nationellt högspecialiserad vård för tarmsvikt

Vi skriver i senaste numret av Folkhälsa Sverige om betydelsen av nationellt högspecialiserad vård för tarmsvikt - ett viktigt steg mot ökad patientmedverkan och vårdjämlikhet.

Kunskapsunderlag om livet med stomi

Se sändningarna från Världscancerdagen 2023!

Den 4 februari varje år infaller världscancerdagen. ILCO är med i Nätverket mot cancer, som anordnar evenemang under världscancerdagen. Årets stora teman rörde bland annat precisionshälsa, cancerrehabilitering och tidig upptäckt. Här nedan kan du se samtliga sändningar i efterhand!

Se senaste Folkhälsodalen i efterhand

ILCO:s förbundsordförande Charlotte Bygdemo Toytziaridis deltog i senaste Folkhälsodalen som gick av stapeln den 9 November. Samtalet rörde vikten av cancerrehabilitering och hur cancerrehabilitering ser ut i Sverige idag. Här nedan kan du se sändningen i efterhand.

ILCO:s vice förbundsordförande i webbinarium om SWIBREG

ILCO:s vice förbundsordförande, Anne Carlsson, deltog nyligen i ett webbinarium om patientverktyget SWIBREG och om livet med inflammatorisk tarmsjukdom. Klicka på videon nedan för att se webbinariet i efterhand!

ILCO:s debattartikel om urinblåsecancervård

ILCO:s ordförande Charlotte Bygdemo Toytziaridis betonar i en debattartikel i Dagens Medicin vikten av en stärkt vård för urinblåsecancerpatienter. Läs debattartikeln här!

Intervju med ILCO Västra Götalands ordförande Eva Kindvall Vinkvist!

Månadens läns/region/lokalföreningsordförande är Eva Kindvall Vinkvist, ordförande i ILCO Västra Götaland. Här nedan kan du läsa en intervju med henne, där hon berättar om varför hon valde att engagera sig - samt om vad som är på gång i just ILCO Västra Götaland!

Intervju med ILCO Västmanlands ordförande Bjarne Runnström

Månadens läns/region/lokalföreningsordförande är Bjarne Runnström, ordförande i ILCO Västmanland. Här nedan kan du läsa en intervju med honom, där han berättar om varför han valde att engagera sig - samt om vad som är på gång i just ILCO Västmanland!

Rapport från Almedalen 2022

ILCO deltog i Almedalsveckan 2022! Här nedan hittar du vår sammanfattning av veckan och vårt deltagande.

Intervju med ILCO Norrbottens ordförande Åke Skoglind

Månadens läns/region/lokalföreningsordförande är Åke Skoglind, ordförande i ILCO Norrbotten. Här nedan kan du läsa en intervju med honom, där han berättar om varför han valde att engagera sig - samt om vad som är på gång i just ILCO Norrbotten!

Ny broschyr om urinavledning

Världs-IBD-Dagen 2022

Den 19 maj är det Världs-IBD-dagen. ILCO uppmärksammar detta genom att lyfta fram relevanta föreläsningar om IBD, i syfte att sprida kunskap och väcka intresse kring den här diagnosgrupperna. Föreläsningar hittar du här nedan - vi hoppas att du ska tycka de är givande!

webbinarium karolinska

ILCO:s förbundsordförande deltar i debatt om sjuk- och hälsovård

Vår förbundsordförande Charlotte Bygdemo Toytziaridis kommer att delta i en debatt om framtidens hälso- och sjukvårdspolitik i region Västerbotten.

ILCO:s förbundsordförande i nytt patientråd

ILCO:s förbundsordförande Charlotte Bygdemo Toytziaridis, har tillsammans med representanter från andra patientorganisationer, blivit utsedd att representera Funktionsrätt Sverige i Patientrådet för Nya Terapier och Medicinsktekniska produkter (NT-rådet).

Kolorektalkirurgen Annika Sjövall tilldelas årets tarmcancerstipendium

Varje år under tarmcancermånaden delar ILCO ut ett tarmcancerstipendium till någon som på ett tydligt och markant sätt har förbättrat situationen för tarmcancerdrabbade, eller på annat sätt arbetat med tarmcancer. Årets mottagare är kolorektalkirurgen Annika Sjövall!

Kolrektalkirurgen Maria Hermanson får stipendium från ILCO-fonden

ILCO-fonden finns som stöd för ILCO:s verksamhet med bidrag till forskning, verksamhetsutveckling och spridning av idéer. Genom ILCO-fonden kan man söka stipendium bland annat till forskning som är till gagn för personer som stomiopererats, eller har andra funktionsförändringar i tarmkanalen eller urinvägarna.

Tarmcancerkväll Västra Götaland

Tisdagen den 8 mars anordnar ILCO Västra Götaland en temakväll om tarmcancer – varmt välkomna!

Webbinarium Sällsynta månaden

Centrum för Sällsynta diagnoser vid Karolinska och Riksförbundet sällsynta diagnoser uppmärksammar Sällsynta dagen 2022 genom att anordna ett webbinarium om patientnära forskning.

Informationskväll om IBD

Funktionsrättsbyrån

Patientens nytta i hälso- och sjukvården

Den 6 december bjöd Folkhälsodalen in till en fullspäckad dag om bl.a patientens nytta i hälso- och sjukvården.

Spela bingolotto

Stöd ILCO-förbundet med 15 kronor per Bingolott som du köper genom oss.

Vill du bidra med frågor till ILCO-magasinet?

I vår medlemstidning ILCO-magasinet har vi olika experter som gärna svarar på frågor inom våra områden. Har DU en fråga som du gärna vill ställa till någon av dem.

Stomipriset 2021

Världsstomidagen 2 oktober tema: ”Stomiopererades rättigheter är mänskliga rättigheter - alltid och överallt!” Att våga prata om det svåra och leva livet fullt ut med stomi Årets Stomiprisvinnare är Stina Hägglund, 32 år, entreprenör med fokus på att hjälpa personer med stomi att leva livet fullt ut.

Världsstomidagen 2021

Här presenterar vi föreläsningar från Världsstomidagen den 2 okt.

Sidan redigerades senast: 2023-04-13