Intervju med ILCO Västmanlands ordförande Bjarne Runnström

Månadens läns/region/lokalföreningsordförande är Bjarne Runnström, ordförande i ILCO Västmanland. Här nedan kan du läsa en intervju med honom, där han berättar om varför han valde att engagera sig - samt om vad som är på gång i just ILCO Västmanland!

Faktaruta

Ålder: 84 år.
Bor: Västerås.
Familj: Frun Benita samt vuxna barn, barnbarn.
Fritid: Ideellt engagemang, pussel och krysslösningar.

___________________________________________________________________________________

Bjarne Runnström är sedan 20 år tillbaka ordförande för ILCO Västmanland. Han har varit engagerad sedan 1998 och allt började när han träffade sin fru Benita i mitten av 1990-talet.
– Jag träffade Benita 1995 och det första hon sa då det var att hon är stomiopererad. Jag hade inte tidigare hört talas om stomier eller påse på magen innan, så jag hade ingen aning om vad det innebar, berättar Bjarne.
Benita var medlem i ILCO sedan tidigare och i och med att de blev ihop, fick Bjarne också upp intresset för föreningen.
– Jag ville lära mig mer om allt det här, och i och med att jag blev aktiv i ILCO insåg jag att det finns massvis med dolda funktionshinder, som inte syns på utsidan.
Som 60-åring gick Bjarne i pension och i och med det ökade också hans engagemang i förbundet.

Hur har tiden som ordförande varit hittills?
– Den har varit bra tycker jag. Vi har en välfungerande styrelse med bra idéer och vi hittar på så mycket vi bara kan för våra medlemmars skull – resor och sånt där. Tyvärr lade pandemin ett lock över alltihopa, men det börjar ge med sig.
Vad gäller det som är på gång i ILCO Västmanland för tillfället, ligger en utflykt närmast i tiden.
– Vi håller just nu på att planera en utflykt som vi kommer att anordna i höst. Nästa år fyller ILCO Västmanland 50 år så det firandet är naturligtvis också något vi redan håller på att rodda inför. Däremellan planerar vi att ha lite småträffar, och såklart ett julbord!
Utöver denna typ av medlemsaktiviteter har ILCO Västmanland också sedan fem år tillbaka en samtalsgrupp som träffas regelbundet.
Nu funderar föreningen på att utöka den verksamheten och starta upp en samtalsgrupp för anhöriga också.
– En annan stor sak vi kämpar med just nu är upphandlingen av stomimaterial inom vår region. Vi försöker leda den åt rätt håll, så att personer med stomi inte påverkas negativt. Det är med andra ord en del på gång!

Klicka här för att ta reda på mer om ILCO Västmanland!

Sidan redigerades senast: 2022-08-01