Intervju med ILCO Norrbottens ordförande Åke Skoglind

Månadens läns/region/lokalföreningsordförande är Åke Skoglind, ordförande i ILCO Norrbotten. Här nedan kan du läsa en intervju med honom, där han berättar om varför han valde att engagera sig - samt om vad som är på gång i just ILCO Norrbotten!

Faktaruta

Ålder: 70 år
Familj: Fru, barn och barnbarn
Bor: Kiruna
Fritid: Stugan, naturen och fiske

___________________________________________________________________________________

Åke Skoglind har varit ordförande för ILCO Norrbotten sedan 2017. Medlem har han varit sedan 1980 då han själv blev stomiopererad.

– Jag blev i samband med min operation tillfrågad om jag ville träffa en person som sedan tidigare var stomiopererad, och det ville jag. Han jag då fick möta var redan medlem i ILCO och han kom in som en frisk fläkt och såg fantastiskt pigg och kry ut. Han berättade att han trots sin stomi kunde fortsätta med sitt jobb som skogsarbetare och det tyckte jag ju lät helt fantastiskt – att man kunde leva sitt liv utan att behöva lämna nånting åt sidan! Så på den vägen var det, berättar Åke Skoglind.

Rollen som ordförande tog han på sig efter att han gått i pension.

– Då tyckte jag att jag hade tid att engagera mig mer i föreningen.

Hur har tiden som ordförande varit hittills?

– I och med pandemin har den än så länge varit ganska lugn. Det rådande läget har dock inneburit att vi fått utveckla vår digitala verksamhet, vilket har varit väldigt praktiskt i och med de stora avstånd vi har häruppe, konstaterar Åke.

Nu när pandemin har gått in i en mer lätthanterlig fas, har ILCO Norrbotten kunnat börja planera igen för fysiska medlemsträffar – och arrangemangen inför nästa träff är redan i full gång.

– Just nu håller vi på att planera en träff här i Kiruna i oktober, i samband med att nya centrum invigs. Vi tänker bo på det nya hotellet som ligger i anslutning till det hela och vi håller på att boka föreläsare också. Jag tror det blir spännande, och hoppas på att många av våra medlemmar vill haka på!

Utöver oktoberträffen sker också regionalt påverkansarbete – just nu kring länets brist på stomiterapeuter.

– Vi började jobba med den här frågan redan ifjol, om att det behövs fler stomiterapeuter häruppe. Vi i dagsläget bara en för hela Norrbottens län och eftersom avstånden här är så stora så behövs minst en till för att täcka behovet. Vi har ju medlemmar runtom – från Piteå till Kiruna, Karesuando, Tornedalen ner till Haparanda och så vidare, och de behöver en terapeut på närmare håll.

Påverkansarbete lyfter Åke också fram som något av det roligaste med att vara aktiv i ILCO Norrbottens styrelse, och han uppmanar fler att engagera sig.

– Vi behöver fler så att vi kan höras ännu mer. Att vara med i styrelsen innebär utöver gemenskap en chans att verkligen kunna engagera, förändra och vara med när beslut som rör oss fattas. Men att delta på medlemsaktiviteter är också oerhört givande och vi brukar trots avstånden bli runt 25–30 stycken, så jag ser väldigt mycket fram emot oktoberträffen!


Vill du veta mer om ILCO Norrbotten eller komma i kontakt med styrelsen? Klicka här för mer information!

Sidan redigerades senast: 2022-07-01