Ny onlinekurs ska hjälpa vid förlossningsrädsla

2022-10-20

Hälsovägledaren Josefin Karlberg och fysioterapeuten Tilda Rydén har tillsammans skapat en ny digital kurs för att hjälpa gravida att få rätt stöd och information såväl fysiskt som mentalt, detta rapporterar Haparandabladet.

Josefin Karlberg och Tilda Rydén träffades i höstas genom ett nätverk för företagare i Norr- och Västerbotten. Josefin Karlberg är mental tränare och hälsovägledare i Pajala och Tilda Rydén är fysioterapeut i Luleå.

– Det var roligt när vi träffades. Jag började tänka på att vi båda jobbar med kvinnohälsa. Jag med de mentala bitarna och Tilda med de fysiska. När jag frågade om vi inte skulle jobba ihop nappade Tilda direkt, berättar Josefin till Haparandabladet.

Nu har de tillsammans byggt upp en kursportal riktad till gravida, med tips och råd, träningspass och föreläsningar. Tanken är att man ska kunna ta sig igenom materialet i sin egen takt. En gång per månad erbjuder portalen även digitala träffar med olika teman, där man kan ställa frågor.

– Du ska kunna delta där du är och när du vill och kan, säger Josefin.

Målet med portalen är att hjälpa kvinnor att få rätt information kring graviditet. 
– Vi vill att kvinnor inte ska behöva gå och oroa sig. Om det känns bra i kroppen så är det oftast bra också, konstaterar Tilda Rydén.

Förhoppningen är att kursportalen ska kunna komplettera den information man får från mödravårdscentralen. 
– Där pratar barnmorskan om smärtlindring och profylax, vilka faser du går igenom i en förlossning men inte så mycket om hur du kan förbereda dig mentalt, säger Josefin. 

Läs hela artikeln i Haparandabladet här.

Sidan redigerades senast: 2022-10-20