Koloskopiscreening förhindrar tjock- och ändtarmscancer i lägre grad än förmodat

2022-10-11

Den randomiserade studien NordICC (Northern - European Initiative on Colorectal Cancer) visar att screening med hjälp av koloskopi minskar risken för tarmcancer betydligt mindre mindre än vad experterna tidigare antagit.

Enligt resultaten av NordICC minskar koloskopiscreening (screening genom kameraundersökning av tjocktarmen) risken för tarmcancer med 18%, vilket alltså är signifikant lägre än experter tidigare förmodat. Docent Louise Emilsson vid Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik berättar:

– Tyvärr verkar koloskopi inte så effektivt för att förebygga tarmcancer som man tidigare trott. Enligt resultaten från vår studie är det kanske inte ens är bättre än avföringstester.

Tidigare har det antagits att koloskopiscreening förebygger tarmcancer till betydligt större effekt än screening via avföringstester, vilka många länder (däribland Sverige) använder sig av idag.  att screening med koloskopi för att förebygga tarmcancer har betydligt större effekt än screening med avföringstester.

– Vidare så krävdes 455 koloskopier för att förebygga ett fall av tarmcancer, vilket är en hög siffra för en såpass invasiv och kostsam åtgärd (en koloskopi kräver förberedelser i form av laxering eller s.k. tarmtömning, och en cirka 30-45 minuter lång undersökning av tarmen med en kamera som införs via ändtarmen), konstaterar Louise Emilsson. 

Läs hela artikeln på KI.se här.

Sidan redigerades senast: 2022-10-11