Tydlig koppling mellan IBD och tandlossning

2022-11-23

Två publikationer från stort forskningsprojekt visar att det finns stark koppling mellan inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) är tandlossningssjukdom, så kallad parodontit.

– Studien visar att patienter med IBD har mer parodontit och färre tänder jämfört med personer utan IBD. Vi ser också att patienter med både IBD och tandlossning får en förvärrad tarmsjukdom med en högre aktivitet än patienter med IBD som är friska i munnen, konstaterar Andreas Stavropoulos, en av forskarna bakom studien. 

Andreas Stavropoulos förklarar att både parodontit och IBD kan beskrivas som en kraftig överreaktion av immunförsvaret mot en bakteriell trigger, att immunförsvaret angriper ens egen kropp.

Studiens resultat visade också att munhälsan hos personer med Chrons sjukdom var påverkad i en större utsträckning än personer med ulcerös kolit. Kristina Bertl, universitetsadjunkt och tandläkare på Odontologiska fakulteten berättar: 

– Undersökningen visade inte bara att patienter med tarmsjukdom hade sämre munhälsa än personer utan IBD, utan även att munhälsan hos patienter med Crohn’s sjukdom var mer påverkad. De tappade fler tänder än patienter med ulcerös kolit.

Läs hela nyheten från Malmö universitet här.

Sidan redigerades senast: 2022-11-23