TLV beslutar: Humira och Enbrel kvar i högkostnadsskyddet

2022-02-24

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) meddelade i slutet på januari 2022, att TNF-hämmare innehållande etanercept eller adalimumab fortsatt kommer att ingå i högkostnadsskyddet med generell subvention.

Beslutet innebär att de TNF-hämmare som har konkurrens av så kallade biosimilarer (biologiska läkemedel innehållande en version av en aktiv substans som finns i ett redan godkänt biologiskt läkemedel) kommer att fortsätta ingå i högkostnadsskyddet med generell subvention till ett oförändrat pris. 

Subkutana TNF-hämmare bland annat används för att behandla inflammatoriska tarmsjukdomar såsom ulcerös kolit. De TNF-hämmare som omprövats av TLV innehåller en av följande verksamma substanser: adalimumab, etanercept, certplizumabpegpol eller golimumab.

Enligt TLV har introduktionen av biosimilarer "skapat en konkurrenssituation som medfört att flera företag har sänkt priserna på sina produkter och att användningen av dyrare TNF-hämmare har minskat." Både Humira och Enbrel har idag biosimilarer på svenska läkemedelsmarknaden, vilket innebär att dessa två läkemedel ingår i TLV:s beslut.

Läs hela beslutet från TLV här.

Sidan redigerades senast: 2022-02-24