Tidig hemgång gynnsam för stomipatienter

2022-08-15

Enligt en ny avhandling behöver inte långa vårdtider vara nödvändiga vid återställning av stomier. Avhandlingen framhåller att patienter som i övrigt är friska kan lämna sjukhuset så tidigt som inom 23 timmar efter operation.

– Den jobbiga och plågsamma tiden att gå med påse på magen kan förkortas avsevärt, berättar kirurgen tillika forskaren bakom avhandlingen, Kevin Afshari.

Vanligtvis ligger patienter som tidigare opererats för ändtarmscancer, på sjukhus i 5-10 dagar efter att ha fått sin tunntarmsstomi återställd. Enligt Kevin Afsharis avhandling vid Centrum för klinisk forskning i Västerås skulle dock alltså denna vårdtid kunna kortas avsevärt. I studien som utgjorde avhandlingens utgångspunkt, deltog 30 patienter. Om patienterna uppfyllde vissa krav skrevs de ut redan inom ett dygn och hade därefter daglig telefonkontakt med en sjuksköterska.

– Det fanns inga skillnader i komplikationer mellan försöksgruppen och kontrollgruppen. Slutsatsen är alltså att hemgång inom 23 timmar är möjlig och säker, konstaterar Kevin Afshari, som också påpekar att det finns ett antal fördelar med tidig utskrivning.

– Dels sparar man in stora kostnader på sjukhusvård. Dels kan patienten få sin stomi återställd efter kortare väntetid eftersom man inte längre behöver ligga inne på en vårdavdelning. I dag är det vanligt att patienter behöver vänta 8–10 månader på att få sin stomi återställd, trots att det rent medicinskt skulle vara möjligt att göra ingreppet tidigare. Den jobbiga och plågsamma tiden att gå med påse på magen kan alltså förkortas avsevärt, säger han.

Läs hela artikeln från Läkartidningen här.

Sidan redigerades senast: 2022-08-15