Tarmcancerscreening startar i Region Kalmar

2022-09-12

Nu startar Region Kalmar län upp tarmcancerscreening för 60-74-åringar i länet. Screeningen är tänkt att successivt utbyggas under de kommande åren.

Överläkaren Johan Berggren är samordnare för tarmcancerscreeningen i Region Kalmar. Han berättar att det finns två syften med screeningprocessen.

– Det ena är att man upptäcker tumörer tidigare, innan man fått symtom. De som har fått symtom har i regel redan sökt till sin läkare. Det handlar om att hitta tumörer tidigare, vilket påverkar både insatsen från sjukvården och att patienten har en bättre chans till överlevnad. Den andra biten är att man vid en noggrann undersökning tittar på alla polyper i tarmen och tar bort dem, vilka på sikt kan bli cancer.

Screeningprogrammet beräknas vara fullt utbyggt år 2026. Då kommer samtliga personer i länet i åldrarna 60-74 år att erbjudas provtagning vartannat år. 

– Jag tycker det är jättebra att man har börjat med det. Jag har hållit på med det här ganska länge och ser den andra sidan när vi inte har screening, jag tror på det måste jag säga. Det är en hög kostnad för det, det kommer man inte ifrån, säger Johan Berggren.

Läs hela nyheten från Kalmarposten här.

Sidan redigerades senast: 2022-09-12