Ny avhandling visar: Funktionella tarmbesvär vanliga efter operation för ändtarmscancer

2022-04-21

Kolorektalkirurgen Emil Pieniowski har i sin avhandling undersökt olika aspekter av livskvalitet och funktionella tarmbesvär efter operation för ändtarmscancer. Hans forskning visar bland annat att funktionella tarmbesvär är vanligt förekommande även om det gått lång tid sedan operationen.

Funktionella tarmbesvär benämns i avhandlingen som LARS (Low Anterior Resection Syndrome). Vid frågan om avhandlingens mest signifikanta resultat, berättar Emil Pieniowski för Karolinska Institutet:'
– De viktigaste resultaten i avhandlingen är att major LARS är vanligt (>50%), trots att lång tid förflutit sedan operationen. I ett långtidsperspektiv verkar andelen med svårare besvär, d v s major LARS, inte förändras utan kvarstå på samma nivå. Det finns också en tydlig association mellan högre grad av funktionella tarmbesvär och sämre livskvalitet, en association som förefaller kvarstå över tid. 
Han pekar också på att vissa av avhandlingens resultat pekar på att det finns en koppling mellan att få en avlastande stomi och sämre tarmfunktion. Dock verkade det inte finnas någon association mellan detta och hur lång tid man har stomin. 

Enligt Emil Pieniowski har avhandlingen ökat kunskapen kring LARS ur ett antal olika perspektiv.

– Att ha en uppfattning gällande prevalens och hur funktionella tarmbesvär utvecklas över tid är av värde för att kunna ge adekvat information till de patienter man möter i den kliniska vardagen, säger han.

Doktorand inom kolorektal kirurgi

Sidan redigerades senast: 2022-04-21