Har du fått en diagnos?

Att leva med stomi, en opererad/icke opererad diagnostiserad sjukdom, att födas med missbildning eller på annat sätt ha en störning i tarmkanal eller urinvägar kräver sin omsorg och behandling.

Diagnoser

Inom ILCO ryms många olika diagnoser. De inflammatoriska tarmsjukdomarna där Crohns sjukdom och Ulcerös kolit är de största, tjock- och ändtarmscancer som även kallas kolorectalcancer, urinblåsecancer och cancer i urinvägarna.

Även ärftliga tarmcancersjukdomen Familjär Adenomatös Polypos, FAP, och medfödda missbildningar i tarmsystem och urinvägar ryms inom ILCOs verksamhet.

Stomier

Det finns permanenta och tillfälliga stomier. Vid tarmstomier beror det dels på vilken del tarm som är bortopererad, dels bakgrundssjukdom och även andra aspekter påverkar. Det finns också urostomier, då urinblåsan är bortopererad. Ordet stomi  betyder mun eller öppning. Det finns och tillfälliga stomier för att avlasta tarmen på grund av olika orsaker.  

En tarm/urostomi är en kirurgiskt konstruerad konstgjord tarmöppning på bukväggen. Man kan också skapa  en reservoar i bäckenbotten (bäckenreservoar IPAA), eller en kontinent ileostomi (Kocks reservoar). 

En stomi- eller reservoaroperation är en chans till ett andra liv och de allra flesta fortsätter att leva ett helt normalt liv efter operationen. Ett välfungerande bandage (stomipåse) är avgörande för att man ska ha bra livskvalité. 

 

 

Andra behandlingsformer

Det finns andra behandlingsformer. Vi tar här upp några ytterligare.

  • Ileo pouch anal anastomos, IPAA, Bäckenreservoar
  • Ileo rektal anastomos, IRA
  • Blåssubstitut
  • Mitrofanoffstomi
  • Informationsfilm fördelar/nackdelar, IRA/Bäckenreservoar

Stomiprodukter

Det finns endels- och tvådelsbandage. Efter en operation är det en stomisköterska som provar ut vilket bandage (stomipåse) som passar. Det viktigaste är att bandaget blir individuellt anpassat så det passar just dig. Efter någon/några månader behöver du säkert justera/ändra ditt första bandage. Allt hjälper dig stomisköterskan med.

Matsmältningen

Tunntarmen, Tjocktarmen och ändtarmen har olika funktioner att fylla i vår kropp.