Har du fått en diagnos?

Att leva med Crohns sjukdom, Ulcerös kolit, tarm- eller urinblåsecancer, att födas med missbildning eller på annat sätt ha en störning i tarmkanal/urinvägar kräver omsorg och behandling. Har informerar vi om olika behandlingsmetoder, stomier och annan information inom området diagnos.

Diagnoser

Crohns sjukdom och Ulcerös kolit är de största inflammatoriska tarmsjukdomarna som ryms inom våra diagnoser. Vi har även tjock- och ändtarmscancer som kallas kolorektalcancer. Diagnoser inom urinområdet är urinblåsecancer och cancer i urinvägarna.

Även ärftliga sjukdomen Familjär Adenomatös Polypos, FAP, och medfödda missbildningar i tarmsystem och urinvägar ryms också inom ILCO:s diagnoser.

Stomier

Det finns permanenta och tillfälliga stomier. Anläggande av permanenta tarmstomier beror dels på vilken del tarm som är bortopererad, dels bakgrundssjukdom och även andra aspekter påverkar. Det finns tillfälliga stomier för att avlasta tarmen på grund av olika orsaker.  Det finns också urostomier, då urinblåsan är bortopererad. Ordet stomi  betyder mun eller öppning.

En tarm- eller urostomi är en kirurgiskt konstruerad konstgjord tarmöppning på bukväggen. Man kan också skapa en reservoar i bäckenbotten (bäckenreservoar IPAA), eller en kontinent ileostomi (Kocks reservoar). 

En stomi- eller reservoaroperation är en chans till ett andra liv och de allra flesta fortsätter att leva ett helt normalt liv efter operationen. Ett välfungerande bandage (stomipåse) är avgörande för att man ska ha bra livskvalité. 

 

 

Andra behandlingsformer

Det finns andra behandlingsformer. Vi tar här upp några ytterligare.

  • Ileo pouch anal anastomos, IPAA, Bäckenreservoar
  • Ileo rektal anastomos, IRA
  • Blåssubstitut
  • Mitrofanoffstomi
  • Informationsfilm fördelar/nackdelar, IRA/Bäckenreservoar

Stomiprodukter

Det finns endels- och tvådelsbandage. Efter en operation är det en stomisköterska som provar ut vilket bandage (stomipåse) som passar. Det viktigaste är att bandaget blir individuellt anpassat så det passar just dig. Efter någon/några månader behöver du säkert justera/ändra ditt första bandage. Allt hjälper dig stomisköterskan med.

Matsmältningen

Tunntarmen, Tjocktarmen och ändtarmen har olika funktioner att fylla i vår kropp. 

Sidan redigerades senast: 2020-12-01