Ny algoritm ska förutse IBD-patienters skov

2022-02-15

Karolinska Institutet (KI) presenterar nu tillsammans med SWIBREG, AI-bolaget Algo DX, läkemedelsbolaget Takeda och Örebro universitet samarbetsprojektet NOVA 2 – ett nytt vårdkoncept som bygger på en algoritm som kan förutse skov och försämringsperioder hos IBD-patienter.

Målsättningen med NOVA 2 är att underlätta för- och förbättra vården av IBD-patienter. Förväntningarna med NOVA 2 är dels att algoritmen kommer att öka möjligheterna till patientdelaktighet, dels effektivisera resursanvändningen för vården och samhället. Grunden för detta nya vårdkoncept är en så kallad prediktiv algoritm, som ska beräkna den enskilda patientens risk för skov inom en viss tidsperiod.

Genom algoritmens beräkningar, får sjukvårdspersonal information om vilka insatser eller vilken typ av kontakt patienten är i behov av, vilket i sin tur ska göra patienten mer delaktig i sin vård, samtidigt som NOVA 2 ger en mer sammanhållen bild av vårdförlopp och sjukdomsläge. Och det hela börjar med att patienten lämnar prover och registrerar patientrapporterade data till SWIBREG. 

Pär Myrelid är överläkare vid Linköpings Universitetssjukhus, professor vid Linköpings universitet samt registerhållare för SWIBREG. Han berättar för nyhetssajten IT-Hälsa:

– Det intressanta är att vi nu kan skapa förutsättningar för ökad delaktighet tillsammans med patienterna och möjliggöra en jämlik och högkvalitativ vård över hela. En utmaning är att få alla behandlande enheter i landet att delta aktivt i det nationella kvalitetsarbetet, vilket vi hoppas skall underlättas av detta projekt.

Ta reda på mer och läs hela artikeln från IT-Hälsa här.

Sidan redigerades senast: 2022-02-15