Tarmcancerkväll 2015

Tarmcancerkväll 2015

Tisdagen den 17 mars anordnade ILCO i samarbete med Mag- och tarmförbundet Tarmcancerkvällen. Lokalen på Karolinska sjukhuset var välbesökt och närmare ett par hundra gäster tog del av föreläsningar, utställning och mingel.

PristagareVinnare av Tarmcancerpriset blev Vuokko Elner, som skrivit boken Livets sköra tråd och Richard Palmqvist, överläkare och professor vid Umeå universitet.

Pålle och Vuokko.jpgLars Påhlman, professor emer. i kirurgi vid Institutionen för kirurgiska vetenskaper, kolorektalkirurgi, Akademiska sjukhuset, Uppsala gick igenom fördelar och nackdelar med centralisering av canceroperationer. 

Fördelarna menar han är ett ökat omhändertagande av patienten, resurserna på alla nivåer blir bättre och det blir lättare att följa med i utvecklingen. Nackdelen är att patienten får transporteras aningen längre.

– Men är det inte värt att göra en resa för sitt livs operation? Det tror jag att alla patienter är beredda att ställa upp på. Vi accepterar idag att barnhjärtan görs på två ställen i Sverige, lungtransplantationer görs på två ställen, stora brännskador behandlas på två ställen och där har vi inga problem. Men sen har vi debatten om kolorektal cancer, och där har RCC en agenda för att vi ska försöka koncentrera det mera, säger han.

En av höjdpunkterna under kvällen var när Helena Cewers, legitimerad barnmorska och auktoriserad klinisk Helena Cewerssexolog, talade om lust. Hon var tydlig med att sex inte har någon ålder och att det finns hjälpmedel både för män och kvinnor när kroppen förändras med ålder eller sjukdom.

– Man behöver hjälp och man behöver coachning, och det är vi i sjukvården som ska ge. Kroppen ser annorlunda ut, hur man kan känna sig sexig, hur kan man handskas med sig själv som en sensuell varelse? Det blir väldigt kliniskt när det pratas om i vården, säger hon.

Mer om Tarmcancerkvällen kan du läsa i nästa nummer av ILCO-magasinet som kommer ut under vecka 23.

Text och foto: Matilda Lann