Tarmcancerkväll 2013

Tarmcancerkväll 2013

ILCO-förbundet i samarbete med Mag- och tarmförbundet anordnade en Tarmcancerkväll den 20 mars i Svenska Läkaresällskapets lokaler i Stockholm. Kvällen genomfödes med stöd från läkemedelsföretaget Roche.

Under Tarmcancerkvällen delades det årliga tarmcancerpriset ut. Mottagare av tarmcancerpriset 2013 var Petra Flygare, onkolog vid Sundsvalls sjukhus och Julia Mjörnstedt Ung Cancer.

Petra Flygare med tarmcancerpriset
Petra Flygare med tarmcancerpriset. 

Wictoria Hånell, Bo Karlsson, Birgitta Rehnby och Eva Strand i stipendiekommittén delade ut priset. Julia Mjörnstedt hade inte möjlighet att delta under tarmcancerkvällen.

Priset är ett samarbete mellan ILCO, Mag- och tarmförbundet och Roche och prissumman är 25 000 kronor.

Cirka 120 personer hade anmält intresse för dagen och lyssnade uppmärksammat när överlevaren "vimmelmamman" Lotta Gray, dagens moderator, hälsade alla välkomna. 

Lotta GrayHon berättade om dagen för snart fem år sedan då hon fick besked om att hon hade tarmcancer. Nygift och mamma till en son som precis slutat med blöjor fick hon starta behandlingar med cellgifter. Det blev operationer och terapisamtal. Spridning till levern som kunde växa ut igen efter att läkarna opererat bort en bit. Det var svårt att tänka på framtiden så hon bestämde sig för att överleva en dag i taget. Hon fortsatte med sitt arbete och att vara Lotta.

Nu stod hon där på tarmcancerdagen 2013 och hade blivit friskförklarad av sin läkare. Hon fullkomligt strålade när hon berättade det och ni som vill läsa mer om Lotta kan göra det på: www.vimmelmamman.blogg.se

Förbundsordförande Bo Karlsson från ILCO och Birgitta Rehnby från Mag- och tarmförbundet förklarade varför vi arrangerar en tarmcancerdag. Med tanke på att det är den tredje vanligaste cancerdiagnosen så är det viktigt att vi sprider information om den. Vi som patientorganisationer behöver synas så att de som drabbas kan få stöd och hjälp.

Nina Cavalli-Björkman, överläkare på onkologkliniken vid Akademiska Universitetssjukhuset i Uppsala, föreläste tillsammans med överläkare vid kirurgkliniken i Eskilstuna och docent vid Karolinska institutet Louise Olsson. Deras ämne behandlade skillnader i vården och om vi får samma vård. I förra numret av ILCO-bladet 1-2013 kan du läsa närmare om deras forskning.

Annika Sjövall, kolorektalkirurg från Karolinska Universitetssjukhuset var nästa föreläsare. "Vi är bäst i Sverige inom cancervård men endast cirka 60 % Bo Karlssonöverlever efter fem år!" Annika informerade om att första tecknen på att allt inte står rätt till är ändrade avföringsvanor och blodbrist.

Nästa programpunkt var paneldebatt med deltagare från socialdepartementet, Socialstyrelsen, Cancerfonden, regionala cancercentrum RCC samt ILCO och Mag- och tarmförbundet.

Jan-Olof Paulsson har skrivit en bok som heter Livskris. Det innehåller haiku-dikter som författaren skrev ner under sin sjukdomsperiod. En haiku-dikt är på tre rader med 17 stavelser.

Så kom vi då till kvällens höjdpunkt, utdelning av årets tarmcancerpris. Det tilldelades i år till två personer. Onkolog Petra Flygare, Sundsvalls sjukhus får priset för att hon har ett stort engagemang för patienten. Hon är duktig på att informera så att alla förstår. Hon pratar mycket med patienten hon har framför sig, tiden drar iväg och hon blir försenad, men pratar mycket med nästa patient och tiden drar iväg. Hon uppskattas mycket att patienterna. Hon kom till Sundsvall som cancerläkare och var med och startade onkologiavdelningen 1995. Petra har många järn i elden, bland annat Annika Sjövallförsöker hon deltaga på regionala konferenser inom gastrointestinala onkologiföreningen.

Julia Mjörnstedt är den andra pristagaren. Hon är generalsekreterare i Ung Cancer. Hon har överlevt tarmcancer och väntar nu sitt första barn. Viktigt att prata om att även unga kan drabbas. Priset är en bekräftelse på att vi gör något bra och jobbar åt rätt håll. Tarmcancer är en tyst sjukdom. Fotot på Julia kommer från Ung Cancer.

Julia Mjörnstedt

Text och bilder: Eva Kindvall VInkvist