Tonårsträff september 2011

Tonårsträff september 2011

Träff för tonåringar på Marieborgs folkhögskola 16 - 18 september 2011

Årets andra tonårsträff inom ramen för ILCOs och RMTs IBD-projekt genomfördes på Marieborgs folkhögskola i Norrköping under en helg i september.
Denna gång deltog sexton ungdomar från både norra och mellersta Sverige.

Under fredag eftermiddag anlände alla med antingen tåg eller bil. Efter en god middag var första samlingen där det viktigaste var att alla fick lära känna varandra. Olika lekar och samarbetsövningar gjorde att den första nervositeten släppte och helt plötsligt vara alla som ett kompisgäng. När de planerade övningarna som t.ex. slå in paket två och två med en arm var, kasta pingisbollar via tre stolar i en kartong eller tävla om vem som med munnen kunde lyfta upp en papperskasse, som hela tiden klipptes av fortsatte spel och lekar långt in på natten.

  

Lördag förmiddag pratade Andreas Scoufias, en lärare från folkhögskolan om begreppet hälsa och vad det egentligen innebar för oss alla. Efter några minuters diskussion var hela vita tavlan full med definitioner av hälsa, allt från familj,vänner, dans och kärlek till mediciner och framtid.

Det är lätt att fastna i spåren att hälsa bara innebär just hur man mår fysiskt men ofta är det ju så mycket mer som påverkar hur vi mår och vår hälsa. Under andra delen av föreläsningen pratade Andreas om positivt tänkande och hur det kan påverka oss till exempel när vår hälsa inte är så bra. Vi kom fram till att vårt tänkande hänger ihop mycket med vår hälsa och att vi i viss mån ofta kan påverka vår hälsa genom positivt tänkande.

Efter lunch bara det av till en äventyrspark där två lag tävlade i olika grenar av olika svårighetsgrad. Ta sig igenom hinder med förbundna ögon, blåsa pilar med munnen mot en tavla samt få en kula att rulla genom ett jättestort labyrintspel var en del av grenarna.

Mest adrenalinhöjande var nog klättrandet uppför en 10 m. hög stolpe med hjälp av klossar som var fastspikade på vägen upp. Där överträffade deltagare och ledare varandra och flera lyckades ta sig ända upp och även ställa sig på den lilla platta som fanns längst upp. Sista utmaningen var sedan att slänga sig och ta tag i en trapets ett par meter framför stolpen, något som vissa lyckades med och en av killarna lyckades även hänga i knävecken i trapetsen, det gav allra högst poäng. Bäst att påpeka att en av de som jobbade i äventyrsparken säkrade alla som klättrade med lina och såg till att de säkert kom ner. Som avslutning fick de som ville, vilket var nästan alla, åka en linbana från toppen av ett litet berg hängande bara i en sele. Alla var trötta och nöjda när vi åkte tillbaka till skolan för välbehövlig middag.

På kvällen visade deltagarna ingen bestående trötthet utan spel och samvaro fortsatte även denna kväll i flera timmar.

Söndag förmiddag berättade Ida och Maria på ett engagerande sätt om sina sjukdomar från det att de insjuknade till idag. Deras berättelser uppskattades mycket och många kände nog att det finns en framtid även om det är tufft att både vara tonåring och ha en inflammatorisk tarmsjukdom. Många frågor ställdes som de fick svar på.

En stund fick ungdomarna även sitta i grupper och fundera över vad de vill att en broschyr och en informationsfilm ska innehålla och flera bra uppslag framkom vid de diskussionerna. Ett par av deltagarna anmälde även intresse att vara med i filmen.

När lunchen var uppäten och det vackra vädret från lördagen övergått i småregn var det dags att åka hem. Många nya kontakter knöts under helgen, kontakter som förhoppningsvis leder till långvarig vänskap. Trötta men nöjda med helgen sa alla hejdå till varandra och åkte åt olika håll. Att de var nöjda framgår tydligt av utvärderingarna de fick fylla i. Att det är stor av stor vikt att dessa ungdomar får träffa andra med samma diagnoser var ett av skälen till att Arvsfondsprojektet startade och de fyra träffar som hittills genomförts har verkligen visat att vi hade rätt.

Nedtecknat av Christer Rolandsson och Ida Persson.