Tonårsträff maj 2011

Tonårsträff maj 2011

Träff för tonåringar på Katrinebergs folkhögskola 27 - 29 maj 2011

Ungdomsläger på Katrinebergs folkhögskola

Äntligen var det dags igen! Projektet "Tonåringar med IBD" är inne på sitt andra år och har haft årets första ungdomsträff. Denna gång var det i södra Sverige och träffen hölls på Katrinebergs folkhögskola, precis som förra året.

Helgen startades med att alla samlades under fredag eftermiddag med möjlighet att fika lite. Sen eftermiddag åt vi middag tillsammans för att därefter "leka bort" den värsta nervösa känslan inför gruppen. Vissa deltagare deltog för andra gången och var lite mer avslappnade än andra, men när "lekarna" var över fanns inte mycket nervositet kvar.


Tvåmanspaketinslagning

Snabbt blev det EN grupp som gjorde det mesta tillsammans. Kvällen fortsatte med biljard, kortspel och mycket annat, det blev ganska sent i säng för en del.

Frida & Ida
Frida & Ida

Lördagen startades med Ida och Frida som berättade hur de levt och lever med sina sjukdomar. Hur de klarat skolan och annat som händer i livet under tonåren. Tonåren kan vara jobbiga och att då dessutom drabbas av en kronisk sjukdom gör det inte lättare. I samband med berättelserna av Ida och Frida fördes samtal i mindre grupper.

Efter lunch fördes diskussioner i gruppen om vad alla vill att en informationsfilm med tillhörande broschyr ska innehålla. All diskussion utgick ifrån vad ungdomar vill veta och hur vi kan fortsätta utveckla detta. Diskussioner togs också upp med folkhögskolan hur de skulle kunna hjälpa oss med Intresserade åhörareinformationsfilmen.

Efter eftermiddagens fika var det dags att göra sig redo för en eftermiddag/kväll på Ästad gård och "Fångarna på gården". Vi blev uppdelade i två lag och tävlade mot varandra. Det var diverse klurigheter att lösa men även fysiska aktiviteter som hinderbanor. En hinderbana innehöll bland annat en sträcka som man skulle ta sig igenom med ett ägg i munnen. En del deltagare upptäckte snart att äggen var råa… Efter den sista utmaningen, att som par köra varandra, i en skottkärra, över en spång – förlagd över en "vattenpöl" med midjehögt vatten- var många deltagare VÄLDIGT blöta och vi styrde bussarna hemåt. Väl hemma möttes vi av en härlig buffé och på programmet stod "diverse aktiviteter så länge vi orkar", en del orkade, andra orkade inte…

Söndagens program inleddes med att Helen Lindfred, ansvarig sjuksköterska från Drottning Silvias barnsjukhus, pratade om "Att leva med IBD i tonåren". Hon utgick från sin avhandling som handlar om hur det är att leva med en inflammatorisk tarmsjukdom ur ungdomars perspektiv, men också ur föräldrarnas perspektiv. Diskussioner hölls med fokus på hälsa, självkänsla och varför föräldrar ibland gör som de gör och hur man som ungdom tolkar det och hanterar det

När söndagen gick över i eftermiddag var det dags att säga hej då. Men bagaget hem var tyngre än när vi kom – med en massa nya vänskapsband och erfarenheter.

I september är det träffar i norra och mellersta Sverige, glöm inte anmäla dig!!

Nedtecknat av Åse Eirelid