Lizzie Moyo

Lizzie Moyo från Zimbabwe

Tack vare ILCOs hjälp med stomibandage kan Lizzie gå färdigt skolan i Zimbabwe och komma till Sverige för att lära sig mer om stomivård, som hon kan använda när hon kommer hem igen.

När ILCO blev kontaktade och fick en förfrågan från Individuell Människohjälp, IM, om vi kunde bistå en flicka i Zimbabwe med stomibandage visste vi inte att det skulle bli så stort gensvar som det blev. Vi fick kontakt med ett bandageföretag som hade påsar som hade utgått ur sortimentet och vi fick överblivet stomibandage från stomiterapeuterna i landet. Stomiterapeuterna får ofta in bandage som stomister inte behöver längre av olika anledningar och istället för att det kastas bort så har vi hämtat upp på olika ställen i landet för att det skall komma till nytta i andra länder, som inte har det så bra som vi.

En treårsförbrukning sändes genom IMs försorg till Zimbabwe i slutet av 2006 och det innebar att Lizzie kunde gå kvar i skolan. Lizzies mamma Tsitsi Machisi-Moyo berättar i ett brev till svenska ILCO om Lizzies situation och de kostnader som är förenade med hennes sjukdom och operation.

Tsitsi besökte oss i somras, 2009, och fick med sig mer bandage hem till Lizzie och vi är glada att i november i år kunna välkomna Lizzie till Sverige, där hon skall vara gäst hos sin kontakt på IM och även vara vår gäst under en vecka och deltaga på UngILCOs konferens bland annat.

Läs gärna Lizzies och Tsitsis brev