Almedalen 2015

Almedalen 2015

Vi tycker det här var det bästa året hittills, kanske beror på att vi har varit här några gånger och fått viss vana.

 

Information i Handikappförbundens tält

Under måndag förmiddag hade ILCO bokat Handikappförbundens tält för egen utställning. Här delades informationsmaterial ut, till exempel ILCO-Magasinet och den prisade kokboken. Det blev tillfälle till många intressanta möten och nya medlemmar. Apoteket AB hade ett tält nära oss, så vi passade på att knyta kontakt med dem inför ett möte med dem i höst, då vi tänker diskutera om vi kan sälja vår tarmpin på deras Apotek under mars månad kommande år – mars är nämligen tarmcancermånaden internationellt.


Bo Karlsson, Marie Stéen och Vuokko Elner

Vuokko Elner lyfte brister i vården

Tisdag morgon hade Nätverket mot cancer ett seminarium ihop med Dagens Medicin ”Det gör ont när cancerkedjan brister”. Vuokko Elner som är ILCO-medlem inledde med att berätta om sina upplevelser och att det tog två år innan hon fick sin tarmcancerdiagnos. Efter hennes framförande tog en paneldiskussion fart, där läkare, politiker och fackförbundsrepresentanter deltog.

Folkhälsominister Gabriel Wikström lovade att ta hennes ord med sig. Seminariet kretsade runt hur vården ska säkerställa att något liknande inte händer i framtiden. Vuokko har skrivit boken ”Livets sköra tråd”, som flera i panelen fick av ILCO efteråt.


Vuokko Elner

Solskola med Nätverket mot cancer

Torsdag och fredag anordnade Nätverket mot cancer, NMC, en solskola i ett tält i hamnen. Cirka 150 personer per dag fotograferades med en UV-kamera där bilderna ger en uppfattning om vilken solexponering personen utsatts för genom åren. UV-bilderna granskades av Docent Ingrid Synnerstad från Hudmottagningen Norrköping. En av de som fotograferade sig för att få ansiktet bedömt var folkhälsominister Gabriel Wikström. Bosse och Christer från ILCO var aktiva volontärer i tältet under torsdag och fredag.

Deltagarnas hela rapport


Bo Karlsson och Jonas Edström