Barnlägret 30 år

Barnlägret 30 år

Vecka 26 år 2010 var det som vanligt barnläger för ILCO-medlemmar mellan 10-18 år. I år var det litet extra högtidligt då det var 30 årsjubileum och tidigare ledare var inbjudna. Inbjuden var också Christer Rolandsson, representant från förbundsstyrelsen som kom med tårta för att gratulera på 30 årskalaset.

ILCOs barnläger började med att ILCO-förbundet hade en radiohjälpskampanj 1979 som inbringade 557 814 kronor och 25% av dessa avsattes till barn-, ungdom- och föräldraverksamheten, BUF. Förbundsstyrelsen och BUF-gruppen diskuterade hur dessa pengar skulle användas på bästa sätt och man enades om att de skulle utgöra startplåten för ett barn- och ungdomsläger.

Det första lägret gick av stapeln mellan 9-13 juni 1981 med 10 anmälda deltagare och fyra ledare, Janne Isaksson ledare i 15 år, Brita Sickeldal Håkansson, Peter Håkansson, båda ledare i 12 år och Eva K Vinkvist som var med som ledare första året. Platsen var Sätravallen, drygt två mil söder om Linköping och där höll man till i 27 år. Ett år var lägret i Huskavi och fram t.o.m. 30213 har det hållits på Barnens Ö. 2014 byter vi plats till Missmyra Risten Strand mellan Åtvidaberg och Linköping.

På årets läger var det 13 deltagare och fyra ledare. Ledarna under de senaste 10-15 åren har tidigare varit deltagare på lägren och tyckt att det varit så trevligt så de har valt att själva bli ledare när de var över 18 år. Det ser vi som ett bevis för att lägren är uppskattade. Ledarna har då en erfarenhet som är väldigt värdefull och också viktigt med återväxten för ILCO-lägren.

Först i vattnetFör några är lägren ett stort steg i och med att de får vara hemifrån utan föräldrar i en vecka och bara ha kul, träffa nya kompisar och sköta sig själva. De som varit ledare under många år har naturligtvis träffat många barn och också träffat barn som återkommer varje år. De berättar gärna om hur barnen växer när de får vara hemifrån och hur kul de har och även vilka kompisar de får. Det var också det som Ellinor, 11 år från Bälinge och Philip, 17 år från Härnösand själva berättade. Ellinor var med för första gången i år och tyckte det var jättekul och kommer gärna tillbaka. Hon har tidigare varit med sin familj på ILCOs familjedagar. Philip som var här för tredje året och nu blir överårig tyckte att det är så engagerade och kunniga ledare och det känns tryggt att veta att de också är stomiopererade eller har andra liknande orsaker till att de är på lägren. Han har redan meddelat att han gärna vill vara med som ledare nästa år. Han tyckte också att alla mellan 10-18 i ILCO år borde vara med ett läger för det är så roligt och det bästa är att vara utan föräldrar.

Barnlägret har under alla år disponerat två minibussar för att kunna köra till olika aktiviteter under veckan och de har alltid sponsrats av olika bandageföretag och i år kan vi tacka Dansac/Hollister, Coloplast och ConvaTec för att så även skett i år och att barnen med ledare kunnat göra utflykter bland annat till Gröna Lund vilket var mycket uppskattat.

Ett stort tack till alla deltagare under åren för att ni är så trogna barnlägret och till alla som varit ledare under dessa 30 år. Vi som startade det hade nog inte i vår vildaste fantasi kunnat tro att det skulle bli 30 år men nu väntar vi på 40-årsjubileum.

Nedskrivet för ILCO-magasinet av Eva Kindvall Vinkvist