ILCO utkräver politiskt ansvar

ILCO utkräver politiskt ansvar

05.07.2018

Efter en debatt under politikerveckan i Almedalen, utkräver nu ILCO Tarm- uro- och stomiförbundet politiskt ansvar för att patienter med spridd tarmcancer inte får de tester som är direkt avgörande för behandlingen. RAS-test är ett etablerat test vid spridd (metastatisk) tarmcancer, men det används som rutin endast på ett fåtal sjukhus. Trots att europeiska behandlingsriktlinjer har RAS-test som ett SKALL-krav.

- Vi saknar förtroende för sjukvården när vi vet att testet finns och att resultatet av ett test kan leda till en behandling som förlänger liv. För min man Christer var det direkt livsavgörande, han hade inte levt i dag om vi inte tvingat oss fram i vården och fick ett RAS-test. Det gör mig fruktansvärt upprörd att denna orättvisa mot patienter får fortsätta år efter år, säger Marie Stéen, debattör under ILCO:s seminarium och ansvarig utgivare för förbundets medlemstidning.

Cancerlotteri
Docent och onkolog Nils Wilking, Karolinska Institutet, uppskattar att mindre än 40 % av svenska patienter med spridd tarmcancer i dag testas vid diagnos.

Läs hela pressmeddelandet här

Tillbaka till nyhetssida