Aktuellt

Aktuellt från ILCO

Årets Tarmcancerpris till överläkare Kenneth Smedh på Västmanlands sjukhus

”Det är ändå patienternas bästa vi har för ögonen" Kenneth Smedh, kirurg, överläkare och professor på Västmanlands sjukhus, tilldelas det hedersamma ”Tarmcancerpriset 2018” av patientföreningen ILCO Tarm- uro- stomiförbundet.

Vet politikerna att klinikerna inte använder den senaste tekniken?

För patienter med spridd tarmcancer finns sedan 2013 ett relevant gentest – som sällan används, skriver två debattörer, Bo Karlsson ILCO och Katarina Johansson Nätvereket mot cancer, inför Världscancerdagen den 4 februari.

Så kan inflammatorisk tarmsjukdom bli möjlig att behandla

Kolesterolrester, så kallade oxysteroler, sätter igång de immunceller som ligger bakom den viktiga lymfoida vävnaden i tarmen. Upptäckten banar väg för en ny möjlig behandlingsform för patienter med inflammatorisk tarmsjukdom.

Världens bästa vård av cancer är en myt

Debattören Katarina Johansson: Se cancer som en akutsjukdom – alla dagar på året.

Avancerad barn- och ungdomskirurgi - de får uppdraget

Det blir Skånes universitetssjukhus och Karolinska universitetssjukhuset som får riksuppdraget att utföra viss avancerad barnkirurgi. Det stod klart efter Rikssjukvårdsnämndens sammanträde på onsdagen.

Rapport från Kocksträff i Göteborg 9 september.

Det var över 30 deltagare vid träffen. Föreläste gjorde professor emeritus Leif Hultén, gastrokirur Jonas Bengtsson och urolog Olof Jonsson. Rapporten är skriven av Brit Harsem som var en av deltagarna från Norge.

Stomiordlista på 19 språk.

ILCO i Tyskland har tagit fram en ordlista på olika användbara stomiord och översatt den till 19 språk. Perfekt att använda vid utlandsresor.