Aktuellt

Aktuellt från ILCO

Så kan inflammatorisk tarmsjukdom bli möjlig att behandla

Kolesterolrester, så kallade oxysteroler, sätter igång de immunceller som ligger bakom den viktiga lymfoida vävnaden i tarmen. Upptäckten banar väg för en ny möjlig behandlingsform för patienter med inflammatorisk tarmsjukdom.

Världens bästa vård av cancer är en myt

Debattören Katarina Johansson: Se cancer som en akutsjukdom – alla dagar på året.

Avancerad barn- och ungdomskirurgi - de får uppdraget

Det blir Skånes universitetssjukhus och Karolinska universitetssjukhuset som får riksuppdraget att utföra viss avancerad barnkirurgi. Det stod klart efter Rikssjukvårdsnämndens sammanträde på onsdagen.

Rapport från Kocksträff i Göteborg 9 september.

Det var över 30 deltagare vid träffen. Föreläste gjorde professor emeritus Leif Hultén, gastrokirur Jonas Bengtsson och urolog Olof Jonsson. Rapporten är skriven av Brit Harsem som var en av deltagarna från Norge.

Stomiordlista på 19 språk.

ILCO i Tyskland har tagit fram en ordlista på olika användbara stomiord och översatt den till 19 språk. Perfekt att använda vid utlandsresor.

Stomipriset delades under stomidagen ut till Fredrik Kyhlberg och Tord Jägsten.

Fredrik fick priset bland annat för att han har utfört ett pionjärarbete genom att inrätta Sveriges första stomimottagning i Värmland på tidigt 70– tal. I Tords motivering fanns bland annat hans stora engagemang för ILCO:s barn- familj- och ungdomsverksamhet. Han var en inspirationskälla vid varje möte som arrangerades och alla som var barn- förälder- eller ungdom från tidigt 80- tal och många år framåt, vet vem Tord är.

Informationskväll om urodiagnoser och urostomier.

I april anordnade ILCO Västra Götaland en kväll om urodiagnoser och urostomier, där överläkare Gundela Holmdahl och professor Ralph Peeker föreläste. Föreläsningarna filmades av ABF och kan ses på nätet i efterhand via ABF Play. ABF:s medverkan i inspelningen och distributionen av föreläsningen via ABF Play, visar hur ILCO med ABF:s hjälp kan sprida en lokal aktivitet till fler intresserade i hela Sverige.