Kvinnokliniken på Danderyds sjukhus igång med rekonstruktiv kirurgi vid svåra förlossningsskador

2022-11-16

Nu är bäckenbottencentrum på Danderyds sjukhus Kvinnoklinik är igång med sitt Nationella högspecialiserade uppdrag (NHV): avancerad rekonstruktiv kirurgi vid svåra förlossningsskador med påverkan på underliv och ändtarm.

Bäckenbottencentrum har funnits i 20 år på Danderyds sjukhus. Sjukhusets bäckenbottencentrum har varit aktivt i 20 år och i personalen arbetar uroterapeuter, stomiterapeuter, fysioterapeut, gynekologer och kirurger. Tillsammans med Universitetssjukhuset i Linköping är Danderyds sjukhus de som av Socialstyrelsen fått uppdraget med avancerad rekonstruktiv kirurgi vid svåra förlossningsskador.

Maria Persson är överläkare och verksamhetschef för kvinnosjukvård och förlossning. Hon gläds över att verksamheten med den rekonstruktiva kirurgin är igång.

– Vi ser en stor patientnytta i att koncentrera patienterna till två centra i landet. Det ökar förutsättningarna att samla kunskap och utveckla maximal kompetens och möjligheterna till att bedriva forskning. Vi har årligen cirka 6 000 förlossningar här på Danderyds sjukhus, vilket ger oss stora möjligheter att verka i hela kedjan. Allt från att arbeta för att undvika stora bristningar i samband med förlossning, till att primärt åtgärda de bristningar som ändå uppstår och att följa upp och åtgärda eventuella kvarstående besvär.

Hon berättar att man på bäckenbottencentrum fått en stor erfarenhet inom området och ständigt strävar efter att utveckla nya metoder och arbetssätt för att ge bästa möjliga vård.

– Vi har bland annat infört en ny metod med så kallad fettcellstransplantationen för behandling av fistlar. Det är ett alternativ till mer omfattande och invasiv kirurgi. Den nya metoden har visat mycket goda resultat och kvinnan får mindre komplikationer och återhämtar sig snabbare efter ingreppet.


Klicka här för att läsa hela artikeln på IT-hälsa.se.

Sidan redigerades senast: 2022-11-16