Kartläggning visar: lång tid till cancerdiagnos via primärvården

2022-03-01

Nätverket mot cancer (NMC) har genomfört en kartläggning som visar att det tar lång tid till diagnos för många patienter som söker till primärvården med symtom som kan vara cancer.

Kartläggningen visar att behandlingen initierades fem månader till ett år eller senare från första symtom för 37 procent av patienterna. Vidare visade kartläggningen att det för tre av tio cancerdrabbade krävdes tre besök eller fler innan en remiss skrevs. Tidningen Sjukhusläkaren har pratat med NMC:s kommunikationsansvarige, Helena Connig, som berättar:

– Vår undersökning visar att det kan ta upp till ett halvår att få en diagnos, beroende på vilken typ av cancer det är. För vissa cancerformer, där det finns etablerade screeningprogram, sker i regel upptäckt tidigt. Men för många andra cancerformer tar det för lång tid från symtom till diagnos.

Helena Conning understryker i Sjukhusläkarens artikel att frågan om tidig upptäckt och diagnosticering av cancersjukdom måste prioriteras högt.

– Den måste lyftas och få en mycket större uppmärksamhet än vad den har idag.

I artikeln lyfts också vad NMC vill att en nationell handlingsplan för tidig upptäckt av cancer ska innehålla, bland annat:

  • Att prevention ges bättre status och mer resurser och inkluderar hälsosamma levnadsvanor.
  • Att jämlik screening för olika cancerdiagnoser införs i alla regioner.
  • Att nationell styrning och fondering av precisionsmedicin och precisionshälsa införs.
  • Att en nationell handlingsplan för lagring, insamling, delning och användning av hälsovård- och forskningsdata fastställs.

Läs hela artikeln i Sjukhusläkaren genom att klicka här.

Sidan redigerades senast: 2022-03-01