Cancerfondens generalsekreterare hoppfull gentemot Sveriges EU-ordförandeskap 2023

2022-05-13

Sverige kommer under sin tid som EU-ordförande nästa år att ha ett unikt tillfälle att leda det europeiska arbetet för att besegra cancer, det skriver Cancerfondens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström i en opinionsartikel på Altinget.se.

Enligt Ulrika Årehed Kågström innebär ordförandeskapet, som går av stapeln om cirka åtta månader, ett tillfälle att lyfta svenska prioriteringar och på EU-nivå visa det som är unikt för Sverige: Detta i sin tur är en chans för Sverige att stärka det gemensamma europeiska arbetet i cancerfrågor.

Ulrika Årehed Kågström lyfter bland annat USA:s president Joe Bidens initiativ Cancer Moonshot, och jämför det med EU:s egna "Europe's Beating Cancer Plan". 

"Cancerfonden vill nu se att våra svenska politiker visar vägen: betrakta cancer som en självklar fråga under ordförandeskapet och låt den ta stor plats. Tillsammans med resten av EU sätter vi nu vårt hopp till Sveriges ledarskap. Vi kan stoltsera med att ligga i framkant inom cancervården, men det kommer också med ett ansvar. Sverige kan leda kampen mot cancer och vara av avgörande betydelse för miljoner människor i Europa och Sverige. Låt oss nu göra det", avslutar Ulrika sin artikel.

Läs hela artikeln från Altinget.se genom att klicka här.

Sidan redigerades senast: 2022-05-13