Pilotstudie kopplad till urinblåsecancer slutförd

2022-07-14

Cancerdiagnostikbolaget BiBBInstruments AB meddelar att deras andra pilotstudie med EndoDrill® för indikationen muskelinvasiv urinblåsecancer har genomförts, detta meddelar Cision News.

Bakom studien ligger Fredrik Liedberg, professor i urinblåsecancer vid Skånes universitetssjukhus, samt hans kollegor. Hypotesen var att EndoDrill, som är ett biopsiinstrument, skulle kunna bidra till tidigare diagnosticering genom att säkerställa hur djupt tumören hunnit växa i urinblåsan. Detta i sin tur skulle kunna innebära en ökad överlevnad, vilket skulle vara betydande då urinblåsecancerdrabbade i dagsläget har en beräknad femårsöverlevnad på 50%.

BiBBs grundare, Dr Charles Walther, är positivt inställd till studien.

- Pilotfasen på 10 patienter, som utgör det första steget inför en planerad randomiserad klinisk studie, är nu avslutad. Det känns väldigt tillfredsställande att se hur vår teknik kan tillföra patienter och användare ett stort mervärde. Det är också fantastiskt att se engagemanget som alla involverade i studien upp­visar. Vi ser fram emot utvärderingen och att resultaten presenteras vetenskapligt, konstaterar han.

Läs hela nyheten från BiBB instruments/Cision News här.

Sidan redigerades senast: 2022-07-14