Nyhetsblad om vikten av tarmcancerscreening

2022-02-01

RCC har tillsammans med Onkologi i Sverige gjort ett nyhetsblad med artiklar om tarmcancerscreeningen i Sverige. Bland annat kan man läsa om att införandet av tarmcancerscreening i Dalarna och i Skåne har fått en positiv start.

Studier har visat att tarmcancerscreening kan minska risken att avlida till följd av tjock- och ändtarmscancer med cirka 15 procent, och ju tidigare cancern upptäcks, desto bättre är överlevnadschanserna. I Region Dalarna och Region Skåne har man nu infört tarmcancerscreening, något som gått både smidigt och över all förväntan enligt specialistläkarna Daniel Sjöberg och Jan Lillienau, projektledare och samordnare för tarmcancerscreening i respektive region.

I Skåne startade allmän tarmcancerscreening i april 2021. Jan Lillienau är överläkare i gastroenterologi och ansvarig för införandet av tarmcancerscreening i Region Skåne. Jan Lillienau berättar att screeningen har fungerat otroligt bra.
– Ett viktigt skäl är det gemensamma samordningskansliet och kallelsesystemet. Det innebär en stor administrativ lättnad.

Daniel Sjöberg, som är specialist i gastroentrologi vid Falu lasarett och ansvarig för införandet av tarmcancerscreening i Region Dalarna, berättar att det går att bota så gott som alla om cancern upptäcks tidigt. Just därför, menar han, är tidig upptäckt så oerhört viktigt.
– Det är en lurig sjukdom och utvecklas i regel långsamt, det kan dröja flera år innan man märker av några symtom och då kan det i värsta fall vara för sent, berättar han.

Läs hela artikeln, samt resten av nyhetsbladet från RCC och Onkologi i Sverige här.

Sidan redigerades senast: 2022-02-01