Höjd ambitionsnivå kring inkluderingen av patienter i SVF

2022-02-10

Regionala Cancercentrum (RCC) rapporterar att med standardiserade vårdförlopp (SVF) under 2022, kommer innebära höjda ambitioner gällande att inkluderingen av patienter i SVF.

Standardiserade vårdförlopp är en viktig del i att säkerställa att strävan efter en nationellt jämlik cancervård uppnås. Målet med SVF är att cancerpatienter, oavsett vart i Sverige de bor, ska få en likvärdig utredning utan onödiga väntetider.

Sedan början har målsättningen varit att  minst 70 procent av alla cancerpatienter ska utredas enligt SVF. Denna målsättning nåddes 2018 på nationell nivå, men regionalt sätt finns det vissa undantag. 

Hans Hägglund, ordförande för RCC i samverkan, berättar:

– Om en region har korta väntetider men bara redovisar hälften av patienterna så vet vi ju ingenting om hur det går för de andra. Det är först när alla regioner inkluderar minst 70 procent av cancerpatienterna i SVF som vi med säkerhet kan jämföra väntetiderna över landet.

En av de cancerdiagnosgrupper som har långa väntetider för utredning, är de urologiska. Hans Hägglund konstaterar att mer därför behöver göras för denna patientgrupp, vilket är varför Urologin blir ett fokusområde för SVF under 2022.

Läs hela nyheten från RCC i Samverkan här.

Sidan redigerades senast: 2022-02-10