Tarmcancerscreening drar igång i Region Västerbotten

2022-04-26

Nu drar Region Västerbotten igång screening för tidig upptäckt av cancer i tjocktarmen och ändtarmen. De första länsborna som omfattas av screeningen kommer under maj månad maj månad ett erbjudande i brevlådan med provtagningsmaterial.

– Äntligen! Den här screeningen är verkligen efterlängtad eftersom vi med hjälp av den kommer att kunna rädda liv, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Brita Winsa till Region Västerbotten.

Karl Franklin är överläkare i kirurgi vid Norrlands universitetssjukhus och professor vid Umeå universitet. Han är den som leder införandet av tarmcancerscreeningen i norra sjukvårdsregionen. Han berättar för regionen att att genom att upptäcka cancern tidigt, kan man rädda fler liv och utföra färre och enklare operationer.

Gällande screeningprocessen i sig, meddelar regionen att alla som omfattas av screeningen kommer att få ett brev hemskickat med ett erbjudande om att lämna avföringsprov. Provet tas hemma och skickas in genom ett bifogat svarskuvert. Man beräknar att cirka 3000 personer runtom i länet kommer att få erbjudande om provtagning mellan maj - december i år. 

– Av de cirka 3 000 personer som skickar in provet under 2022 räknar vi i Västerbotten med att ungefär 50 personer kommer att kallas till koloskopi. Av de som sedan undersöks har 25–30 procent ett förstadium till cancer eller tidig cancer som i de allra flesta fall går att ta bort redan vid undersökningen. Enstaka behöver ytterligare behandling, konstaterar Karl Franklin.

Ta reda på mer och läs hela nyheten från Region Västerbotten här.

Sidan redigerades senast: 2022-04-26