I stället för cellgifter: levertransplantation

2021-10-06

Martin Dahllöw fick sin kolorektalcancerdiagnos 2019. Palliativ cancerbehandling inleddes omgående. Men så blev han erbjuden att delta i forskningsprojektet SOULMATE, och tackade ja direkt.

Som första patient i studien har han nu genomgått en levertransplantation – ett ingrepp som forskarna hoppas kan förlänga livslängden hos patienter med kolorektalcancer som spridit sig till levern.

Martin Dahllöw hade känt att något inte stod rätt till i magen under sommaren 2019. I augusti genomgick han flera undersökningar och fick besked om att han hade en stor cancertumör i ändtarmen, med metastaser på levern som inte gick att operera bort.

– Läkaren sa att jag inte kunde bli botad och att min kvarvarande livslängd var kraftigt begränsad. Onkologen skulle omgående inleda en palliativ cancerbehandling, det var ju givetvis en kalldusch för en 49-åring. Min fru hade dessutom haft bröstcancer tidigare och jag visste hur tuff en cytostatikabehandling kunde vara. Kommer det vara värt det tänkte jag.

Kort därefter påbörjade Martin Dahllöw sin behandling. Resultatet var oväntat positivt. Kroppen svarade bra på cytostatika i kombination med antikroppar och efter tre månader hade tumören gått tillbaka från åtta centimeter till två. Metastaserna på levern krympte också snabbt, även om de fortfarande inte var möjliga att operera bort.  

Läs hela artikeln från Sahlgrenskaliv

Sidan redigerades senast: 2021-10-07