VGR: Precisionsmedicin måste samordnas

2021-05-15

Helgenomsekvensering och andra genetiska verktyg är nu så snabba och billiga att precisionsmedicin verkar vara inom räckhåll. Men stora utmaningar återstår. Koordinatorn Per Sikora i Göteborg vill se mer nationell samordning och större ekonomiska satsningar för att svensk vård ska bli både modern och jämlik.

En korrekt genanalys kan vara skillnaden mellan en fungerande behandling och en som skulle vara direkt skadlig. Tack vare modern teknik kan nu personer med bland annat medfödda immunbrister och ämnesomsättningssjukdomar få skräddarsydd behandling. Ett av de viktigaste verktygen är helgenomsekvensering – men få kliniker i världen har hunnit börja använda det i vården.

I Stockholm har ett virtuellt centrum, Precisionsmedicinskt Centrum Karolinska, skapats för att få ut de nya metoderna i klinisk praktik. I en intervju med Life-time berättar centrets chef Anna Wedell om utmaningarna, bland annat att nya regler krävs för att vården ska få utnyttja akademins infrastruktur för genanalyser.

Läs hela artikeln i Life-time

Sidan redigerades senast: 2021-05-14