IBD-patienter och pandemin

2021-05-20

I senaste Dagens Medicin kan vi läsa en artikel om hur pandemin påverkat IBD-patienterna. Läkaren Pär Myrelid, kolorektalkirurg vid Universitetssjukhuset i Linköping säger till Dagens Medicin att han är orolig för de som är svårast sjuka av IBD-patienterna, då man inte kunnat utföra några operationer under pandemin.

Samma säger läkaren Mattias Block till Dagens Medicin, som är ansvarig för kolorektalkirurgin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Östra i Göteborg. När det var 400 patienter i kö för ingrepp för IBD talade han om en situation som var ”katastrofal” och nu är det 550 patienter i kö.

För dessa IBD-patienter kan det vara anläggning av kontinent ileostomi, hopkoppling av tarm eller att operera bort en svårt inflammerad tarm. Det är oftast stora operationer och kräver stora resurser. ILCO och Mag- och tarmföreningen, som patientorganisationer, har redan tidigare varnat för att ”våra” patienter får stå tillbaka för canceroperatiomer.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset gör de flesta IBD-operationerna i Sverige, cirka åtta i veckan men nu har kön fått växa sig alldeles för stor.

 -Vi har byggt en enorm kö som är svår att överblicka. Detta bekymrar mig jättemycket. Den som stått längst i kön har väntat i fem år, säger Mattias Block till Dagens Medicin.

På Karolinska Universitetssjukhuset ser det ljusare ut, där han man lyckats upprätthålla ett flöde på cirka två operationer i veckan, berättar kirurgen Ulrik Lindforss till Dagens Medicin.

– Jag är själv förvånad över att det gått så bra, även om det blivit fördröjningar jämfört med innan pandemin, säger han vidare.

Vill du läsa mer, hänvisas till Dagens Medicin.

Reporter för artikeln är Carl-Magnus Hake

Texten i pdf

 

Sidan redigerades senast: 2021-05-20