Förändringar i saliven hos personer med IBD

2021-06-03

Avhandlingen handlar om inflammatorisk tarmsjukdom (IBD), vilket är en kronisk inflammationssjukdom i mag-tarmkanalen som drabbar cirka 6.8 miljoner människor runtom i världen, många av dem i Skandinavien

Att munnen är en del av kroppen är inget nytt, men hur övriga kroppen påverkas av munhälsan och hur munhälsan påverkas av övriga kroppen lär vi oss allt mer om. När Mirjam Majster disputerar 4 juni gör hon det med nya upptäckter om hur proteiner i saliven påverkas av inflammationssjukdomar i tarmen.

Hallå Mirjam Majster! Du disputerar 4 juni; vad handlar din avhandling om?

Avhandlingen handlar om inflammatorisk tarmsjukdom (IBD), vilket är en kronisk inflammationssjukdom i mag-tarmkanalen som drabbar cirka 6.8 miljoner människor runtom i världen, många av dem i Skandinavien. Sjukdomsorsaken är fortfarande inte är helt klarlagd, men man vet att immunsystemet hos IBD-patienter reagerar felaktigt vid inflammation, vilket resulterar i en ond cirkel av kronisk inflammation i tarmslemhinnan. Det som dock är särskilt intressant för oss inom tandvården är att IBD kan uttrycka sig i munnen, bland annat genom slemhinneförändringar som liknar dem som man ser i tarmen hos IBD-patienter.

Min avhandling ämnade därför att vidareutforska munnens involvering vid IBD och undersökte uttrycket av inflammatoriska proteiner i tarmen och saliven som ett led i det defekta immunförsvaret vid IBD.

Ta del av hela nyheten från Karolinska Institutet 

Sidan redigerades senast: 2021-06-04