Ny studie: Förstadium till ulcerös kolit finns hos friska många år innan sjukdomen bryter ut

2021-07-30

Blodproverna gav oss en unik möjlighet att för första gången göra en större studie på orsaker till ulcerös kolit, säger Daniel Bergemalm, forskare och läkare.

När tarmsjukdomen ulcerös kolit bryter ut kan det ta några månader mellan de första symptomen och diagnosen. Men redan flera år innan symptomen finns ett förstadium till sjukdomen visar en ny studie vid Örebro universitet.
– Det är första gången som forskning i detalj identifierat vilken typ av inflammation som finns hos friska individer som senare i livet får ulcerös kolit, säger Daniel Bergemalm, läkare och forskare i magtarmsjukdomar.

Ulcerös kolit är en inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) som vanligtvis bryter ut från sen tonår upp till 30 års ålder. Orsakerna är ännu inte klargjorda. Allt pekar på att sjukdomen är ett samspel mellan arv och miljö och att tarmfloran definitivt spelar en roll.

– Ett problem för forskningen är att när sjukdomen brutit ut så är immunförsvaret så upptriggat att de faktorer som verkligen spelar någon roll riskerar drunkna i bruset av den kraftiga inflammationen, säger Daniel Bergemalm, specialistläkare och huvudförfattare till den nya studien som nu publicerats i den högt rankade vetenskapliga tidskriften Gastroenterology.

Läs hela studien från Örebro Universitet

Sidan redigerades senast: 2021-07-30