Därför blir du deppig med inflammation i kroppen

2021-02-01

Forskare i Linköping tror att svar från hjärnans egen immuncell, mikroglia, ligger bakom nedstämdhet och obehagskänslor vid förkylning och annan inflammation i kroppen. Sak samma vid Parkinson, stroke och Alzheimers. Och kanske kan det också på sikt bli möjligt att behandla depression via just den cellen.

David Engbloms forskargrupp vid Linköpings universitet har under många år forskat på varför inflammation i kroppen ger upphov till obehagskänslor, nedstämdhet och får oss att vilja dra oss undan från andra.

På något sätt påverkar immunsystemets aktivitet nervcellerna, men hur? De vanliga immuncellerna släpps inte in i den känsliga hjärnan, i stället har hjärnan sin egen sorts immuncell: mikroglia.

Tidigare forskning har visat att mikrogliaceller kan vara aktiverade vid flera olika neurologiska sjukdomar, som Alzheimers sjukdom, Parkinsons sjukdom och stroke. Vid dessa sjukdomar är det också vanligt att de drabbade får ett sänkt stämningsläge. Det finns även forskning som pekar mot att inflammatoriska processer kan spela en roll vid utveckling av depression.

Allt detta fick forskarna att vilja undersöka mikrogliacellernas roll i att reglera känslostämning i samband med inflammation.

Läs hela artikeln från forskning.se

Bild: David Engblom, professor vid institutionen för biomedicinska och kliniska vetenskaper. Bild: Linköpings universitet

Sidan redigerades senast: 2021-02-01